Home » Natură » Japonezii vor să insemineze artificial o ursoaică panda gigant

Japonezii vor să insemineze artificial o ursoaică panda gigant

Publicat: 22.08.2015
Japonezii vor să insemineze artificial o ursoaică panda gigant
Grădina zoologică din Tokyo va încerca în această toamnă să obţină reproducerea uneia din ursoaicele sale panda gigant prin inseminare artificială - procedură complexă reuşită cu succes de centru ultima oară în urmă cu 30 de ani, au informat miercuri mass-media locale citate de EFE.

Grădina zoologică Ueno (nordul capitalei nipone) a reuşit să obţină trei pui din această specie prin reproducere asistată în perioada 1985 şi 1988. În 2013 perechea de urşi panda formată din femela Shin Shin şi masculul Li Li dio au conceput un ursuleţ prin reproducere naturală, însă puiul a murit la opt zile.

După ce au observat că cei doi urşi nu s-au mai împerecheat în primăvara anului 2014 şi 2015, conducerea parcului a decis să o insemineze artificial pe Shin Shin, toamna aceasta, cu lichid seminal de la ursul Li Li, a declarat un membru al conducerii centrului ziarului nipon Yomiuri.

Inseminarea artificială a urşilor panda se realizează în perioadă limitată de timp când ursoaicele sunt fertile — câteva zile peste circa două săptămâni—, iar parcul a avut până acum nouă tentative nereuşite între 1994 şi 2004.

Shin Shin şi Li Li, marile atracţii ale parcului Ueno, au fost donaţi de China în februarie 2011, suscitând mari aşteptări, având în vedere că oraşul nu mai avea niciun exemplar din aprilie 2008.

Ursul panda uriaş este unul din animalele aflate în cel mai mare pericol de extincţie ca urmare a dificultăţii de a se reproduce — problemă derivată din pierderea habitatului şi a endogamiei.

Se crede că circa o mie de urşi panda gigant trăiesc în prezent în libertate, în principal în pădurile din provinciile chineze Sichuan, Shanxi y Gansu, şi aproximativ 300 în captivitate în întreaga lume.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase