Home » Natură » Decizie scandaloasă luată de Japonia. Se reîncepe vânătoarea de balene ”de dragul ştiinţei”. VIDEO

Decizie scandaloasă luată de Japonia. Se reîncepe vânătoarea de balene ”de dragul ştiinţei”. VIDEO

Decizie scandaloasă luată de Japonia. Se reîncepe vânătoarea de balene ”de dragul ştiinţei”.  VIDEO
Publicat: 01.12.2015
Japonia a făcut public anunţul că va relua operaţiunile de vânătoarea a balenelor în Oceanul Antarctic pe motiv de colectare "a datelor ştiinţifice". Anunţul a atras numerose critici din partea grupurilor de conservare din ţară şi din afara ei.
În documentele înaintate Comisiei Internaţionale pentru vânătoarea de balene (IWC), Joji Morishita, comisarul IWC pentru Japonia, a declarat că naţiunea sa va începe un nou program de vânătoarea de balene în Oceanul Antarctic, cunoscut, de asemenea, şi sub numele de Oceanul de Sud sau Oceanul Austral. Planul său include capturarea a 333 de balene Minke (balena ştiucă) pe an, începând din 2016. 
 
„Pentru a realiza conservarea resurselor este important de înţeles şi de anticipat efectele anumitor factori, spre exemplu, schimbările climatice. Din perspectivă ştiinţifică, trebuie să obţinem o înţelegere corectă a numeroaselor aspecte ale ecosistemului marin antarctic inclusiv şi dinamica animalelor, prin colectarea, acumularea, şi analiza datelor ştiinţifice”, este un citat din planul Japoniei de vânătoare a balenelor.
 
Operaţiunea anterioară a Japoniei cu privirea la vânătoarea balenelor din Oceanul Antarctic s-a încheiat după pronunţarea unei hotărâri emise de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în martie 2014. Japonia a susţinut că vânătoarea de balene a fost justificată din motive de cercetare în cadrul Convenţiei internaţionale din 1946 pentru reglementarea vânătorii de balene. Instanţa s-a pronunţat, însă, constatând că numai două studii apărute în urma unei vânători de un deceniu, soldată cu moartea a 9 specimene, a fost un masacru prea mare.
 
„În lumina faptului că [programul de cercetare] a avut loc în 2005, şi a implicat uciderea a circa 3.600 de balene Minke, producţia ştiinţifică pare limitată până în prezent”, a declarat judecătorul, Peter Tomka din Slovacia.

În ciuda hotărârilor luate de CIJ, Japonia a anunţat acum că va reîncepe vânătoare de balene în Oceanul Antarctic cu un nou program ce fost modificat – decizie care a fost întâmpinată cu furie din partea unor grupuri de conservare şi reprezentanţi ai altor naţiuni care sunt parte la moratoriu IWC privind vânătoarea comercială a balenelor.
 
„Noi nu acceptăm în nici un fel forma sau conceptul de a ucide o balenă pentru aşa-numita „cercetare ştiinţifică”. Japonia nu poate decide în mod unilateral dacă a abordat în mod adecvat [ştiinţific] întrebările.  Nu este necesar să ucidem balene în numele cercetării. Tehnici de cercetare neletale sunt metodele cele mai eficace şi mai eficiente de a studia toate cetaceele”, a declarat Greg Hunt, ministrul Australian pentru mediul înconjurător.
 
 
„În ceea ce priveşte imaginea publică mondială a Japoniei, vânătoarea de balene este o propunere care-i va deteriora din imagine. Există o scrisoare diplomatică, stacojie care influenţează negativ opinia publică din Europa, America de Nord şi Australia, fiindcă un program va utiliza banii contribuabililor pentru a ucide. Toate de dragul unei identităţi naţionale pe care puţini o îmbrăţişează”, a declarat istoricul Jeff Kingston.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase