Home » Natură » 5 cele mai fascinante locuri din lume pe care cel mai probabil că nu le-ai văzut niciodată pe viu – FOTO

5 cele mai fascinante locuri din lume pe care cel mai probabil că nu le-ai văzut niciodată pe viu – FOTO

Publicat: 02.01.2016
Tehnologia din sec XXI devine tot mai avansată şi ne permite să explorăm şi cele mai neprietenoase medii. Putem folosi hărţi subacvatice, drone, imagini prin satelit şi ne vine greu să ne imaginăm că au mai rămas locuri neexplorate pe Pământ.
1. Staţia McMurdo Station – cel mai îndepărtat avanpost ştiinţific din Antarctica
 
Este situată la Polul Sud în punctul în care nici o ţară nu are permisiunea de a pretinde o proprietate, construcţie sau să extragă resurse. Temperatura este de -73 grade Celsius. 
 
Staţia McMurdo este accesibilă numai pe timpul verii şi numai pe o singură pistă, iar 150 de oameni de ştiinţă din întreaga lume lucrează şi trăiesc acolo. Înainte ca iarna să se instaleze pe deplin, aproape toţi cercetătorii vor pleca de acolo. Cei care vor rămâne în Antarctica vor primi provizii pe cale aeriană.
 
2. Mai puţin de 10 oameni pe Planetă ştiu unde să găsească cel mai bătrân copac din lume
 
De sute de ani, un copac de salcâm solitar numit Ténéré a crescut în mijlocul deşertului Sahara. Acesta era cel mai izolat copac din lume. Rădăcinile lui se întindeau la 35 de metri sub pământ. Toate astea până în 1973, când un şofer beat care conducea un camion nu a lovit copacul, doborându-l.
 
Alţi copaci vechi sunt:  Matusalem – un copac de pin situat undeva în Munţii Albi din California. Oamenii de ştiinţă l-au datat cu aproximativ 5.000 de ani, ceea ce înseamnă că a început să crească înainte ca egiptenii antici să construiască piramidele. 
 
Sursa foto: Dcrjsr/Wikimedia Commons.
 
3. Doar trei persoane au fost vreodată în interiorul Groapei Marianelor
 
Acesta este cel mai adânc loc de pe Planetă, de 2.400 km lungime şi aproximativ 65 km lăţime şi se află în adâncimea Oceanului Pacific, la est de Filipine şi la sud de Japonia, în apropiere de insula Guam.  Adâncimea acestei gropi este de mai mult de 11 km sub apă. National Geographic a subliniat: „Dacă Muntele Everest ar fi fost introdus în Groapa Marianelor, vârful muntelui ar fi continuare mai mult de 1,5 km sub apă”.
 
Doar trei persoane au fost aici: Navy Lt. Dan Walsh şi Jacques Piccard au coborât în Groapa Marianelor în 1960, şi regizorul James Cameron a călătorit acolo în 2012. Nu e nicio lumină naturală în interiorul adâncimilor din Groapa Marianelor, temperatura apei este de abia de mai sus congelare, iar presiunea apei este de aproximativ 8 tone pe 25 cm pătraţi.  
 
Sursa foto: Wikimedia Commons. 
 
4. Tristan da Cunha
 
Tristan da Cunha este cel mai îndepărtat loc de pe planetă unde încă mai trăiesc oameni. Populaţia actuală a localităţii este de aproximativ 270 de persoane, şi cele mai multe dintre acestea sunt descendenţi ai familiilor originale care s-au stabilit acolo în 1800.
 
Tristan da Cunha a fost descoperit în anii 1500 şi anexat de către britanici în 1800, fiind un mijloc de a-l supraveghea pe Napoleon (care a fost exilat pe insula din apropiere de St. Elena). 
 
 
5. Mai devreme de 2010, singurul mod de a ajunge în Mêdog era un pod suspendat
 
Mêdog County este una din comorile naturale salbatice ale Chinei. Situat în munţii Tibet este un judeţ puţin populat. Din cele 1,35 miliarde de oameni care trăiesc în China, doar 12.000 de persoane au casa în Mêdog County, iar cea mai mare parte lucrează ca fermieri.
 
Timp de decenii, guvernul chinez a încercat şi nu a reuşit să construiască un drum de încredere în judeţ. Eforturile lor au fost zădărnicite de alunecari de teren, avalanşe şi condiţii meteorologice extreme de iarnă. Până în urmă cu cinci ani, singurul mod de a ajunge în Mêdog County a fost printr-o cale de munte pe uscat şi pe un pod suspendat de aproape 200 de metri. Un drum contemporan a fost construit şi finalizat în 2013. 
 
 
Sursa: UP Worhty
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase