Home » Natură » Descoperire EXTRAORDINARĂ în Canalul Mânecii. A stat nevăzută şi neatinsă de nimeni pentru mai mult de 185.000 de ani – FOTO

Descoperire EXTRAORDINARĂ în Canalul Mânecii. A stat nevăzută şi neatinsă de nimeni pentru mai mult de 185.000 de ani – FOTO

Publicat: 07.04.2016
În 2012, oamenii de ştiinţă au cartografiat anumite părţi din Canalul Mânecii, cu scopul de a se pregăti pentru Olimpiadă, şi au găsit ceva surprinzător.

Oamenii de ştiinţă au descoperit lunca unui râu antic, care a stat nevăzută şi neatinsă de nimeni pentru mai mult de 185.000 de ani.

Până la pronunţarea descoperirii au trecut câţiva ani, proiectul a costat mai mult de 370.000 de euro şi a constat în cercetarea amânunţită a 800 km de suprafaţa a fundului mării, din largul coastelor jurasice din Dorset.

Experţii care au participat la proiect au folosit tehnici noi şi extrem de precise. Ei au reuşit să desluşească albia râului, considerând că acesta ar fi fost cândva un loc de adăpat pentru animale, folosit în mod specific de mamuţii lânoşi, care treceau prin această zonă.

Pe fundul apei, albia râului se întinde dpe aproximativ 13 km. Lăţimea variază de de la 80 la 140 metri şi are o adâncime de 10 metri. Oamenii de ştiinţă consideră că acest râu ar fi curs pe vremea când Marea Britanie ar fi fost încă ataşată de continent.

De-a lungul timpului, gheaţa s-a topit şi a reîngheţat, fapt care a provocat acoperirea râului. Apoi, în cele din urmă, a fost ascuns pe fundul mării, în timpul Ultimei Ere Glaciare, acum aproximativ 12.000 de ani.

Sursa foto: Google Earth

Noile echipamente ale arheologilor şi oamenilor de ştiinţă au descoperit: epave, stânci accidentate şi dune de pietriş. La adâncime, aparatul are o precizie de 15 centimetri.

Oamenii de ştiinţă erau aproape de a completa şi construi o hartă definitivă chiar înainte de Jocurile Olimpice din 2012. În acea perioadă, ei se aşteptau ca mii de bărci să vină în Dorset, pentru evenimentele de navigaţie. Înainte de a începe proiectul, iahturi mai mici s-au oprit pe rocile scufundate. Funcţionarii maritimi din zonă, cu siguranţă, nu au vrut ca olimpicii să se confrunte cu aceleaşi probleme în timpul evenimentelor. Aşa au descoperit albia râului antic. Din fericire, albia râului antic nu a fost în pericol şi nici nu a creat probleme pentru vâslaşi, deoarece se află la 40 de metri adâncime şi nu poate fi atinsă.

Proiectul a fost condus de către organizaţia Dorset Wildlife Trust, al cărei director, Simon Cripps, a declarat că ”studiul ar da experţilor o înţelegere a ceea ce este de fapt acolo în adâncuri”. El a descris descoperirea ca fiind un puzzle cu trei straturi.

Sursa foto: Wikipedia

După ce experţii au studiat canalul, Agenţia Maritimă a Pazei de Coastă a re-cartografiat hărţile nautice ale întregului canal, imortalizând şi multiple imagini în adâncime.

Richard Edmonds, managerul de ştiinţă pentru Jurassic Coast, aflat în Patrimoniu Mondial, a spus că el nu a văzut niciodată imagini atât de frumoase, iar modul în care echipamentul a surprins viaţa subacvatică a fost remarcabil.

Sursa: The Vintage News

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase