Home » Natură » Un număr de peste 200 de specii de păsări riscă să fie pe cale de dispariţie, dar nu sunt repertoriate

Un număr de peste 200 de specii de păsări riscă să fie pe cale de dispariţie, dar nu sunt repertoriate

Un număr de peste 200 de specii de păsări riscă să fie pe cale de dispariţie, dar nu sunt repertoriate
Publicat: 12.11.2016
Peste 200 de specii de păsări al căror habitat se află în şase ţări în curs de dezvoltare riscă să dispară rapid, dar ele nu figurează pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), susţine un studiu apărut pe 9 noiembrie în revista americană „Science Advances”.

Acest studiu a cartografiat schimbările survenite în utilizarea solurilor, schimbări care provoacă o reducere a habitatului a peste 600 de specii de păsări din pădurile din Brazilia, Columbia, America Centrală, Sumatra, Madagascar şi din Asia de Sud-Vest.

La ora actuală, doar 108 din aceste specii se află pe lista roşie a UICN, dar alte 210, care sunt ameninţate de o extincţie accelerată, nu figurează pe listă, în pofida extinderii şi a ritmului accelerat de dispariţie a habitatului lor evidenţiat recent de nişte observaţii satelitare.

„Lista roşie a UICN, un instrument foarte util creat acum 25 de ani, nu recurge la ultimele progrese ale tehnologiilor geospaţiale”, afirmă Stuart Pimm, profesor de ecologie la Universitatea Duke (Carolina du Nord), cel care a condus cercetarea. „Pentru a putea împiedicarea aceste extincţii trebuie să ştim care sunt speciile care sunt în pericol şi unde trăiesc acestea”, afirmă Natalia Ocampo-Peñuela de la Universitatea Duke, principal autor al studiului. „Dispunând de mai multe date, putem lua cele mai bune decizii şi putem avea o şansă mai mare să salvăm speciile şi să le protejăm habitatul”, a mai precizat cercetătoarea.

Sursa: Rador

Citeşte şi:

Suntem pe cale sa pierdem 200 de specii de pasari

A fost lansat în premieră „Sistemul naţional de gestiune şi monitorizare a speciilor de păsări din România”

Dispar cucii englezilor!

Canicula din Rusia: un dezastru pentru lumea pasarilor

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase