Home » Natură » Misterul muncitorilor ucişi şi devoraţi de lei, elucidat după mai bine de un secol: ”Sunetul îngrozitor pe care îl făceau atunci când devorau omul mi-a rămas în minte timp de câteva zile”

Misterul muncitorilor ucişi şi devoraţi de lei, elucidat după mai bine de un secol: ”Sunetul îngrozitor pe care îl făceau atunci când devorau omul mi-a rămas în minte timp de câteva zile”

Misterul muncitorilor ucişi şi devoraţi de lei, elucidat după mai bine de un secol: ”Sunetul îngrozitor pe care îl făceau atunci când devorau omul mi-a rămas în minte timp de câteva zile”
Publicat: 30.04.2017
În urmă cu un secol, leii africani au terorizat un grup de muncitori de la căile ferate din zona Tsavo, Kenya. Până în prezent, nimeni nu a putut afla de ce animalele au ucis şi devorat 35 de muncitori.

,,Îmi aduc aminte foarte clar una dintre nopţile în care brutele au cărat un om de la staţia de cale ferată în tabără pentru a-l devora. Îi puteam auzi cum îi zdobreau oasele, sunetul îngrozitor pe care îl făceau atunci când devorau omul mi-a rămas în minte timp de câteva zile,” afirma locotenentul-colonel, John Henry Patterson, în memoriile lui. 

Unii cercetători au sugerat că lipsa prăzii produsă de seceta şi epidemiile de la sfârşitul anilor 1800 i-au forţat pe lei să se hrănească cu oameni. Însă,  teoria este infirmată de către o analiză recentă a dinţilor de leu. Deşi Patterson susţinea că a auzit sunetul oaselor zdobite, analizele recente ale dinţilor nu au dovedit că animalele devorau şi oasele oamenilor, notează National Geographic. 

Principala cercetătoare, paleontologul  Larisa DeSantis, din cadrul Universităţii Vanderbilt, împreună cu echipa sa, au utilizat tehnologia 3D pentru a analiza dinţii leilor din Tsavo, conservaţi în Muzeul de Istorie Naturală din Chicago.  Experţii au comparat rezultatele cu cele ale dinţilor de leu care au atacat un grup de şase persoane din Zambia în 1991.

Microfotografiile celor trei animale nu au prezentat formaţiunile pe care le au prădătorii care zdrobesc oasele prăzii, precum hienele. 

Dinţii leilor din Tsavo era netezi precum cei ai animalelor din grădinile zoologice care consumă mâncaruri moi. Dovezile sugerează că leii nu atacau  muncitorii din cauza foamei. ,,Deseori, considerăm că omul este în vârful lanţului trofic, însă leii şi prădătorii mari au consumat oameni pentru un timp îndelungat,” afirmă DeSantis. 

Problemele dentare

Unul dintre leii din Tsavo aveau un canin spart şi abcese care au provocat pierderea şi a celorlaţi dinţi, spune Paul Emily. Similar, şi unul dintre leii din Zambia avea mandibula fracturată. Animalele prădătoare se bazează în mare parte pe dinţi pentru a-şi prinde prada, din cauza utilizării constante, leii suferă în general de probleme dentare. Ambii lei, din Tsavo şi din Zambia, întâmpinau dificultăţi atunci când încercau să-şi deschidă gura, aşadar omorârea unei zebre sau a unui bivol era imposibilă. 

Având în vedere problemele dentare ale leilor, uciderea unui om nu poate fi exclusă.  ,,Nu avem blană, iar carnea umană putea fi uşor de mestecat,” afirmă Emily. 

Te adaptezi sau mori

În timp ce studiile anterioare nu au descoperit o legătură între problemele dentare şi consumul de carne umană, există multe dovezi ale adaptabilităţii animalelor rănite. 

Anne Hilborn, biolog din cadrul Virginia Tech, afirmă că a observat cum panterele rănite au început să vâneze animale mult mai mici şi mai lente. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase