Prima pagină Natura

Comportament ,,Zombie'' în lumea animalelor. Călugăriţele devorează creierul prăzii în timp ce aceasta este încă vie - FOTO

Oana Bujor | 07.15.2017 | ● Vizualizări: 797
Sursa: Wikimedia      + zoom
Galerie foto (2)

Datorită dimensiunilor sale reduse, călugăriţa poate părea un prădător minor faţă de celelelate animale carnivore. În ultima perioadă, zoologii au observat un comportament straniu, călugăriţele au început să ucidă păsări pentru a le devora creierul.

Deşi anterior experţii erau conştienţi că acest tip de insectă se hrăneşte şi cu vertebrate de dimensiuni mici, precum şopârle sau broaşte, noul tip de pradă pe care călugăriţa îl consumă nu a fost documentat în detaliu, informează Science Alert. 

,,Faptul că aceste insecte consumă păsări la nivel global reprezintă o descoperire spectaculoasă,'' a declarat principalul cercetător Martin Nyffeler, din cadrul Universităţii Basel, Elveţia.

Nyffele şi echipa sa au analizat toate studiile ştiinţifice despre prădătorii păsărilor şi călugăriţe şi au descoperit că este vorba despre un fenomen. Uciderea păsărilor de către călugăriţe a fost înregistrată în 13 ţări diferite, călugăriţele ucigând aproximativ 24 de specii diferite de păsări.  Sursa: Science Alert/Tom Vaughan

Modul în care operează insectele este şocant, călugăriţa fiind cunoscută pentru faptul că îşi consumă prada vie. ,,Călugăriţa se apropie de pasăre în timp ce este atârnată cu capul în jos şi apoi pătrunde în cavitatea craniană a păsării printr-unul dintre ochi, hrănindu-se cu ţesutul cranian,'' afirmă experţii în raport. 

Insecta reuşeşte să prindă pasărea cu ajutorul membrelor superioare puternice, în mare parte prada este decapitată. ,,Îşi imobilizează prada şi o consumă în timp ce aceasta este încă în viaţă,'' a declarat ecologistul Bietrich Mabs din cadrul Universităţii din Frankfurt, Germania. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Tag-uri: animale | calugarite | creier | ucidere