Home » Natura » NASA are un plan incredibil dar extrem de riscant de a salva umanitatea de erupţia iminentă a unui supervulcan

NASA are un plan incredibil dar extrem de riscant de a salva umanitatea de erupţia iminentă a unui supervulcan

Autor: Alexandru Voiculescu 08.23.2017
NASA are un plan incredibil dar extrem de riscant de a salva umanitatea de erupţia iminentă a unui supervulcan
Pe scurt, planul celor de la NASA este de a fora până la fundul vulcanului Yellowstone utilizând apă sub presiune pentru a elibera căldura din camera magmatică.

Brian Wilcox, un fost membru al Advisory Council on Planetary Defense al NASA, a precizat că „riscul erupţiei unui supervulcan este mult mai ridicat decât riscul impactului unui asteroid”.

Pe Terra există aproximativ 20 de supervulcani, care sunt vulcani neobişnuit de mari care au potenţialul de a produce o erupţie cu efecte majore asupra vieţii terestre, relatează Daily Mail.

Aceştia erup periodic, la un anumit interval de timp. Îngrijorător este că supervulcanul Yellowstone din Wyoming erupe o dată la 600.000 de ani, iar ultima dată a fost acum 600.000 de ani.

În camera magmatică a acestuia, materialul fierbinte se găseşte la o presiune semnificativă, lucru care a determinat ca NASA să vină cu planuri îndrăzneţe de a preveni o eventuală erupţie.

Strategiile propuse par însă impractice şi periculoase, dacă nu imposibile.

Cel mai important astfel de plan este de a fora la 10 kilometri adâncime în supervulcan de a pompa apă sub presiune. Această apă s-ar întoarce la o temperatură de aproximativ 350 de grade Celsius, extrăgând astfel căldură din camera magmatică. Misiunea ar costa o sumă imensă de 3,46 de miliarde de dolari, iar NASA consideră că este cea mai viabilă soluţie.

De asemenea, căldura poate fi folosită ca resursă. Vilcox precizează că, „prin forarea în acest mod, putem crea o centrală hidrotermală, care ar genera curent electric la preţuri extrem de competitive”.

Totuşi, această procedură poate avea consecinţe catastrofale, întrucât introducerea apei sub presiune într-o încăpere fierbinte şi deja sub presiune nu pare la prima vedere o idee foarte bună. Mai mult decât atât, „capătul camerei magmatice se poate răci şi poate deveni casant, ceea ce ar duce la eliberarea de gaze volatile”, precizează Wilcox.

O soluţie în acest sens este forarea în părţile mai de jos şi cele laterale ale camerei magmatice. Oricum, procedura nu este deloc simplă şi nu oferă nicio garanţe de reuşită.

Aşa cum am menţionat anterior, nu mai este mult timp, iar cu cele peste 1.500 de cutremure doar vara aceasta Yellowstone pare că este mai aproape de erupţie decât au considerat experţii.

Terenul şi formaţiunile din jurul acestuia s-au deformat în ultimii doi ani, conform experţilor de la US Geological Survey. Această activitate este deseori asociată cu schimbări în magmă şi în gazele subterane. Însă, cel puţin deocamdată, specialiştii susţin că nu există motiv de îngrijorare, neexistând creşteri majore ale presiunii din camera magmatică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni – GALERIE FOTO

Un vulcan din România, stins de peste 30.000 de ani, se poate reactiva

Cel mai misterios vulcan din lume, Etna, dă bătăi de cap experţilor: „Erupţiile recente sunt neobişnuite”

Un vulcan foarte activ poate erupe în orice moment. 12.000 de oameni au fost evacuaţi