Prima pagină Natura

Caii au expresii faciale asemănătoare celor ale oamenilor

Oana Bujor 10.17.2017 | ● Vizualizări: 492
Sursa: MaxPixels     + zoom
Galerie foto (1)

Caii au 17 expresii faciale prin intermediul cărora comunică, sugerează un nou studiu. Cu 10 expresii mai puţine decât oamenii, dar mai multe decât câinii sau cimpanzeii.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Sussex au descoperit, în urma disecării unui cap de cal, musculatura din spatele trăsăturilor faciale. Conform National Geographic, specialiştii din cadrul studiului au observat şi comportamentul cailor pe parcursul a 15 ore de filmare în care sunt prezentaţi 86 de masculi şi femele dintr-o varietate de rase, cu vârste cuprinse între 4 săptămâni şi 27 de ani. 

În cele din urmă au utilizat instrumentul EquiFACS (Sistemul de Codare a Acţiunilor Faciale Cabaline) pentru catalogarea ochilor, buzelor, nărilor şi mişcării bărbiei. Rezultatul: o hartă vastă a gesturilor care sugerează paralele evoluţionare ale diferitelor rase

Jennifer Wathan, principala autoare a studiului, susţine că similarităţile dintre mişcările cailor şi cele ale oamenilor sunt uimitoare. Printre acestea se include ridicarea sprâncenelor pentru a releva frică sau supărare, ridicarea colţului buzei pentru a saluta sau pentru a arăta supunerea sau deschiderea largă a ochilor pentru a indica pericolul. Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: cai | expresie | faţa |