Home » Natură » Caii îşi amintesc expresiile faciale ale persoanelor şi au atitudini diferite dacă eşti fericit sau încruntat

Caii îşi amintesc expresiile faciale ale persoanelor şi au atitudini diferite dacă eşti fericit sau încruntat

Publicat: 03.05.2018
Conform unui studiu recent, caii nu doar că pot observa atunci când eşti într-o stare proastă, dar şi-o amintesc şi mai târziu chiar dacă nu ai făcut nimic să îi superi. Dovezile studiului realizat de Universităţile din Sussex şi Portsmouth sugerează că aceste animale răspund diferit persoanelor în funcţie de expresia facială pe care au văzut-o anterior la ele.

Caii pot citi expresiile faciale ale oamenilor şi îşi pot aminti starea emoţională anterioară a persoanei atunci când o reîntâlnesc. De asemenea, îşi adaptează comportamentul la aceştia,” a declarat psihologul Karen McComb. ”În esenţă, caii au o memorie emoţională,” a adăugat ea. 

Conform Science Alert, pentru cei ce nu stau mult în preajma cailor descoperirea pare incredibilă, însă majoritatea persoanelor ce lucrează cu aceste animale aveau nevoie de astfel de dovezi solide pentru confirmarea a ceea ce suspectau anterior. Şi alte animale sociale precum câinii sau chiar oile îşi amintesc şi pot răspunde în funcţie de chipul uman. 

Pentru a testa modul în are caii interacţionează cu oamenii în funcţie de expresiile faciale ale acestora, cercetătorii le-au arătat fotografii în care persoanele aveau fie o expresie nervoasă, fie una fericită. În cadrul celei de-a doua etape a studiului, cercetătorii s-au reîntors în acelaşi loc şi au testat aceeaşi metodă pentru a observa dacă răspunsul a avut un impact de durată. 

La câteva ore după ce au văzut o imagine cu o persoană zâmbind sau fiind încruntată, caii s-au întâlnit cu subiecţii din imagini. Doar că de această dată aceştia aveau o expresie facială neutră. Însă acest lucru nu a contat, se pare că animalele îşi aminteau starea de spirit a persoanei, ritmul cardiac al acestora crescând atunci când în faţa lor se afla persoana ce în imagini avea o expresie facială încruntată. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: