Home » Natură » Apel internaţional pentru salvarea urşilor bruni din România

Apel internaţional pentru salvarea urşilor bruni din România

Publicat: 09.06.2018
Apel internaţional pentru salvarea urşilor bruni din România
WWF-România, împreună cu mai multe organizaţii naţionale şi internaţionale pentru protecţia mediului şi a animalelor, au solicitat Comisiei Europene şi comunităţii internaţionale de experţi în conservarea faunei sălbatice să intervină pentru a preveni aprobarea Planului de Acţiune pentru specia urs de către Ministerul Mediului.
Într-o scrisoare deschisă lansată vineri, organizaţiile atrag atenţia că Planul de Acţiune va permite uciderea unui număr mare de urşi anual în România, în ciuda lipsei unor informaţii valide despre mărimea populaţiei de urşi sau a unor factori precum creşterea şi dinamica acesteia.

„Cerem comunităţii internaţionale de experţi în fauna sălbatică, precum şi factorilor de decizie din România şi Uniunea Europeană să acţioneze urgent pentru a preveni situaţia îngrijorătoare în care ar putea ajunge populaţia de urşi bruni din România. Organizaţiile noastre şi-au exprimat preocuparea cu privire la promovarea vânătorii la trofeu ca metodă de prevenire a conflictelor om-urs. (…) Acestea nu ar trebui folosite ca mijloc de a servi intereselor comerciale ale industriei de vânătoare a trofeelor, ci ar trebui abordate prin măsuri de prevenire adecvate“ , se arată în documentul semnat de 11 organizaţii internaţionale, printre care şi Humane Society International (HSI), EuroNatur Foundation sau Environmental Investigation Agency.

Potrivit scrisorii deschise, există situaţii din trecut în care favorizarea vânătorii ca metodă de control a creat posibilitatea unor abuzuri extreme, cotele de recoltă fiind monopolizate de vânători şi folosite fără justificări ştiinţifice adecvate sau fără a fi luate în considerare cu prioritate opţiunile non-letale.

Risc de declin ireversibil al populaţiei de urşi

Semnatarii scrisorii mai arată că nivelul foarte ridicat al cotei de vânătoare propuse în Plan, respectiv de 10% din numărul urşilor, ar depăşi de 2 ori  rata de creştere a populaţiei. Acest lucru ar risca să producă un declin ireversibil al urşilor bruni din România şi ar reprezenta o ameninţare directă la adresa stării de conservare a speciei. Mai mult, subliniază documentul, procentul se raportează la un număr estimat de circa 6.050 – 6.640 de urşi – o cifră obţinută printr-o metodologie care nu are validare independentă, ştiinţifică.
 
„Organizaţiile noastre se opun vehement Planului de Acţiune deoarece acesta serveşte perfect intereselor furnizorilor de trofee vânătoreşti, care aşteaptă să poată valorifica din nou trofee de urs. Cerem comunităţii internaţionale de experţi în specia urşi să ni se alăture în denunţarea modului arbitrar în care Ministerul a decis să emită o cotă de vânătoare atât de mare, în condiţiile în care nu dezvoltă sau implementează programe de monitorizare adecvate şi sustenabile pentru urşii bruni înainte de a determina nivelul cotelor“ .

Directiva Habitate e încălcată

Scrisoarea adresată inclusiv Comisiei Europene avertizează că Planul de Acţiune încalcă Directiva Habitate a UE, care include ursul brun pe lista speciilor strict protejate. Directiva permite derogări în scopul menţinerii siguranţei populaţiei şi pentru prevenirea daunelor grave în cazul animalelor domestice, însă doar cu condiţia să nu existe „o alternativă satisfăcătoare şi derogarea să nu dăuneze menţinerii populaţiilor speciei în cauză”.
 
„Credem că acest Plan de Acţiune nu oferă nicio ‘alternativă satisfăcătoare’ înainte de a se baza pe metode letale de management şi control şi nici nu oferă garanţii că această cotă de vânătoare de 10% nu va fi ’dăunătoare pentru menţinerea populaţiei’, în absenţa unor date credibile“ , se arată în finalul scrisorii semnate în total de 11 organizaţii şi un expert în carnivore mari din mediul universitar.
 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase