Home » Natură » Capitala ce se scufundă cu 23 de centimetri pe an

Capitala ce se scufundă cu 23 de centimetri pe an

Publicat: 07.12.2018
Terenul de sub capitala Iranului, Teheran, se surpă. Aici trăiesc aproximativ 15 milioane de persoane, fiind cel mai mare oraş ca populaţie din vestul Asiei. Imaginile din satelit arată că metropola s-a surpat în unele zone chiar şi cu 25 de centimetri pe an.

Cercetătorii au analizat datele satelit realizate asupra capitalei între 2003-2017 şi au descoperit o subducţie semnificativă în aproximativ 10% din centrul oraşului şi în multe sate din regiunea nord-vestică a Teheranului.

Conform Live Science, un efect al subducţiei este reprezentat de apariţia bruscă a crevaselor. Într-unul dintre cazuri, un fermier a rămas captiv într-o groapă, adâncă de şase metri, timp de câteva ore. Teheranul nu este singurul oraş care se scufundă, după cum arată datele furnizate de sateliţi. Printre zonele aflate în pericol se află Veneţia, părţi din vestul statului Texas, zone din California şi Aeroportul Internaţional San Francisco.

Primele semne ale subducţiei au apărut în zonele agricole, iar din 2003 problema a început să se extindă în zonele urbane. Autorităţile din Teheran susţin că realizarea, ilegală, a puţurilor ar sta la baza subducţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Chiar se scufunda Pamantul?

America se va scufunda, avertizează oamenii de ştiinţă

Veneţia va continua să se scufunde

Avertisment dramatic al oamenilor de ştiinţă: teritoriul Statelor Unite se va scufunda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase