Home » Natură » Cercetătorii au aflat efectele devastatoare pe care vremea extremă le are asupra absorbţiei de carbon

Cercetătorii au aflat efectele devastatoare pe care vremea extremă le are asupra absorbţiei de carbon

Cercetătorii au aflat efectele devastatoare pe care vremea extremă le are asupra absorbţiei de carbon
Publicat: 29.01.2019
Plantele au nevoie de dioxid de carbon (CO2) pentru a supravieţui, ceea ce este foarte bine pentru oameni şi pentru restul animalelor. Activitatea antropică produce aproximativ 40 de miliarde de tone de gaz în fiecare an, dar doar jumătate ajunge în atmosferă. Restul este procesat de plante, depozitat în sol sau absorbit de oceane; lucru care se poate schimba pe viitor, conform unui studiu care sugerează că rata curentă de absorbţie de CO2 nu va dura.

„Dacă uscatul junge la rata maximă de absorbţie, încălzirea globală ar putea accelera cu consecinţe importante pentru oameni şi mediu”, a precizat Pierre Gentine, de la Columbia University, unul dintre membrii echipei de cercetare.

În noua lucrare, publicată pe 23 ianuarie în revista Nature, cercetătorii şi-au detaliat studiul care are miza principală de a determina schimbările în ciclul hidrologic al Terrei, precum modul în care secetele şi inundaţiile pot influenţa capacitatea continentelor de a capta emisiile de CO2, scrie Futurism.

Folosind date de la mai multe modele planetare, aceştia au căutat să stabilească reducerea în producţia netă a biomului (NBP – net biome production) – cantitatea de carbon pe care o regiune o capătă sau o pierde într-un anumit interval de timp – din cauza schimbărilor în umezeala solului.

„Am văzut că valoarea NBP, în această situaţie o creştere a carbonului pe suprafaţă, s-ar dubla dacă nu ar exista schimbări în umezeala solului”, a precizat Julia Green, o membră a echipei de cercetare. Cu alte cuvinte, uscatul absorbea doar jumătate din dioxidul de carbon decât ar fi trebuit.

Studiul poate scoate la iveală începutul unui ciclu foarte periculos. Schimbările climatice duc la evenimente meteorologice mai extreme, precum seceta şi inundaţiile. Aceste evenimente afectează capacitatea solului de a absorbi CO2. Dacă absorbţia va fi mai slabă, schimbările climatice se vor înrăutăţi, ducând la evenimente meteorologice şi mai rele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Constatare dramatică: Schimbările climatice au ajuns, în unele zone, la un punct fără întoarcere

Un studiu de amploare poate arăta efectele extrem de dramatice pe care activitatea umană le are asupra apelor dulci

”Cei mai importanţi ani din istorie”. Omenirea nu mai are mult timp pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice. Ce se întâmplă cu România

Datele NASA scot la iveală un lucru îngrijorător: vom avea numai veri fierbinţi şi extrem de fierbinţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase