Home » Natură » Populaţia de lupi din Germania se reface datorită unui aliat surprinzător: armata

Populaţia de lupi din Germania se reface datorită unui aliat surprinzător: armata

Populaţia de lupi din Germania se reface datorită unui aliat surprinzător: armata
Publicat: 25.02.2019
Refacerea populaţiei de lupi din Europa centrală este o poveste de succes impresionantă, după ce au fost aproape exterminaţi în secolul XX. Astăzi, există mai multe mii de lupi în această regiune a bătrânului continent. În Germania, populaţia a crescut cu 36% pe an, iar bazele militare au jucat un rol surprinzător în renaşterea populaţiei de lupi, conform unei noi analize.

„Ce este cu adevărat remarcabil este că zonele militare au fost ca o piatră de temelie pentru recolonizare şi au fost mult mai importante decât zonele civile protejate în primele etape ale recuperării”, a precizat Guillaume Chapron, ecolog la Swedish University of Agricultural Sciences din Uppsala, care nu a participat la studiu. 

În secolul al XIX-lea, lupii dispăruseră din Germania, dar la sfârşitul secolului următor, noi legi europene protejau habitatele sălbatice, punând bazele revenirii animalelor. La sfârşitul anilor ’90, lupii au început să vină în Germania din Polonia şi s-au extins spre vest în teritoriul ţării, Science Magazine.

Creşterea populaţiei a fost „destul de impresionantă”, a precizat Ilka Reinhardt, biolog la Lupus, institutul german pentru monitorizarea cercetarea lupilor, cu sediul în Spreewitz, care a fost implicată în noul studiu. 

Ultimele date sugerează că ţara are 73 de haite şi 30 de perechi de lupi. „Acum 20 de ani, nimeni nu se aştepta la asta”, a mai spus cercetătoarea.

S-a văzut că bazele militare atrăgeau lupii, fără să fie semne că habitatul ar fi mai prielnic în aceste regiuni. Motivul a constat în rata de mortalitate, care era mult mai mare în zonele protejate civile decât în regiunile dedicate antrenamentelor militare.

Factorul care a stat la bază este braconajul. Deşi regiunile pentru antrenament militar nu sunt împrejmuite – ceea ce înseamnă că lupii şi alte animale pot intra şi ieşi în voie – sunt închise pentru public şi sunt delimitate cu multe semne. Populaţiile de căprioare sunt protejate de silvicultorii federali, astfel că atunci când are loc o vânătoare, aceasta este strict reglementată.

În alte părţi, inclusiv în rezervaţiile naturale, căprioarele sunt administrate de asociaţii private de vânători. Aceste regiuni sunt mult mai mici decât bazele militare şi pot avea mai mulţi vânători, astfel că şansele sunt mai mari pentru cineva să întâlnească un lup (şi să vrea să-l omoare).

Astăzi, braconajul nu afectează populaţia totală de lupi, care este suficient de mare în multe regiuni să facă faţă vânătorii ocazionale. Dar braconajul ar fi oprit stabilirea primelor perechi în rezervaţii naturale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O haită de lupi a fost filmată într-o pădure din Parcul Naţional Piatra Craiului

Sindromul ”haitei de lupi” la bărbaţi. Cum se manifestă el

Ce se întâmplă când mai mulţi lupi, prădători eficienţi, se adună în zăpadă? Imagini filmate într-o pădure din România

Cine este „Bufonul” haitei şi alte lucruri fascinante despre lupi

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase