Home » Natură » Ultimul rinocer de Sumatra mascul, din Malaezia, a murit. Specia este într-un mare pericol de dispariţie

Ultimul rinocer de Sumatra mascul, din Malaezia, a murit. Specia este într-un mare pericol de dispariţie

Ultimul rinocer de Sumatra mascul, din Malaezia, a murit. Specia este într-un mare pericol de dispariţie
Publicat: 01.06.2019
Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra care trăia în Malaezia, în statul Sabah de pe insula Borneo, a murit la începutul acestei săptămâni. Specia se află în extincţie, în Malaezia se mai regăseşte o singură femelă de rinocer de Sumatra, în timp ce în Indonezia mai trăiesc mai puţin de 80 de exemplare. Din păcate, în Malaezia, nu mai există niciun mascul.

Descoperit în 2008, în timp ce se plimba în jurul unei plantaţii de palmieri pentru ulei, rinocerul Tam a fost capturat şi transferat la Tabin Wildlife Reserve, în statul Sabah. Eforturile de a-l împerechea cu două femele, Puntung (capturată în 2011) şi Iman (capturată în 2014), au eşuat. După eutanasierea lui Puntung în 2017, care se îmbolnăvise de cancer, şi decesul actual al lui Tam, în Malaezia mai trăieşte doar un singur rinocer de Sumatra, femela Iman, potrivit National Geographic

Pe fondul pierderii habitatelor, în ultimii zeci de ani, şi a braconajului intensiv, fiind vânaţi în special pentru coarnele lor care se folosesc în medicina tradiţională, specialiştii de la World Wide Fund (WWF) International cred că mai există mai puţin de 80 de rinoceri sumatriani în sălbăticie, cei mai mulţi trăind pe insula din apropiere de Sumatra. Restul sunt împrăştiaţi în regiunea Kalimantan din insula Borneo.

Potrivit experţilor, izolarea este cea mai mare ameninţare la adresa continuării existenţei acestei specii, ai cărei membri se pot întâlni foarte rar pentru a se reproduce. Din cauza perioadelor lungi de neîmperechere, femelele din această specie pot dezvolta chisturi şi fibroame în sistemul de reproducere. Aceasta este şi cauza infertilităţii femelei Iman. 

Având circa 35 de ani, starea de sănătatea a lui Tam se degradase la finalul lunii aprilie din cauza unor afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului.

Autorităţile nu au putut spune de ce declinul şi decesul lui Tam s-a produs atât de rapid, cea mai probabilă cauză fiind vârsta înaintată în contextul în care speranţa medie de viaţă a unui rinocer de Sumatra este între 35 şi 40 de ani

Specialiştii în domeniu fac în continuare eforturi pentru a stopa extincţia acestei specii. Anul trecut au capturat o nouă femelă, pe care au denumit-o Pahu, care pare sănătoasă din punct de vedere reproductiv. Pahu se află în prezent într-o unitate de creştere, fiind monitorizată atent. Specialiştii în rinocerii de Sumatra de la WWF International speră ca în curând femela să aibă companie şi să se reproducă, în contextul în care se pare că, în pădurile provinciei Kalimantan, ar exista şi alţi membri ai acestei specii.

Fiind cea mai mică specie de rinocer din lume, rinocerul de Sumatra trăia odinioară prin toate pădurile tropicale, mlaştinile şi stufărişurile din India, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Malaezia.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase