Home » Natura » Raport alarmant al OMS: Concentraţia de gaze cu efect de seră a atins un nou record

Raport alarmant al OMS: Concentraţia de gaze cu efect de seră a atins un nou record

Descopera 11.26.2019
Raport alarmant al OMS: Concentraţia de gaze cu efect de seră a atins un nou record
Un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) arată că nivelul concentraţiei de gaze cu efect de seră a crescut până la un nivel record, indicând că acţiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei.

Potrivit organizaţiei, diferenţa dintre ţinte şi realitate este atât „evidentă, cât şi în creştere”.

Avansul concentraţiei de gaze cu efect de seră rezultă inevitabil din cauza creşterii continue a emisiilor globale. Oamenii de ştiinţă au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a oferi o şansă bună de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, nivel peste care se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvenţă sporite a valurilor de căldură, episoadelor de secetă, inundaţiilor, potrivit Mediafax.

Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat că: „Nu există niciun semn de încetinire şi cu atât mai puţin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice”.

„Este de amintit că ultima dată când Pământul a experimentat o concentraţie comparabilă de dioxid de carbon a fost acum 3-5 milioane de ani. Pe atunci, temperatura era cu 2-3C mai mare, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai înalt decât acum”, a completat Petteri Taalas.

Raportul OMM, publicat luni, a indicat că concentraţia medie globală de CO2 a ajuns la 407,8 părţi per milion (ppm) în 2018, faţă de 405,5 ppm în 2017. În acest moment concentraţia CO2 este cu 50% mai mare decât în 1750, înainte ca revoluţia industrială să deschidă epoca folosirii pe scară largă a cărbunelui, petrolului şi gazelor.

Din 1990, creşterea nivelului de gaze cu efect de seră a determinat o creştere cu 43% a efectului de încălzire al atmosferei. Cea mai mare parte a acestui efect – patru cincimi – este cauzat de CO2.

Însă concentraţiile de metan şi oxid de azot, alte două gaze cheie cu efect de seră, au crescut, de asemenea, în 2018 cu mai mult decât media anuală din ultimul deceniu.