Home » Natură » Cum s-au adaptat peștii vieții pe uscat?

Cum s-au adaptat peștii vieții pe uscat?

Cum s-au adaptat peștii vieții pe uscat?
Credit foto: Profimedia
Publicat: 22.06.2020

O dietă și un comportament flexibile sunt importante pentru o tranziție completă din mediul acvatic către cel terestru.

Oamenii de știință de la Universitatea New South Wales, Australia, și Universitatea Minnesota, SUA, au desfășurat un studiu pe câteva sute de specii de blennioide, o familie de pești extinsă. O parte din membrii acesteia au rămas în apă, în timp ce restul s-au adaptat vieții terestre.

Cercetătorii au ales să studieze această familie de pești pentru a înțelege modul în care a avut loc tranziția dinspre ocean către uscat a animalelor. Astfel, date indică faptul că o capacitate extremă permite o astfel de tranziție, dar că, în cele din urmă, pentru a rămâne în mediul terestru este nevoie de adaptarea la condițiile specifice, notează Phys.

Schimbarea mediului și a dietei

O schimbare dramatică a mediului a dus și la schimbarea dietei și a modului de obținere acesteia. Astfel, peștii care au rămas pe uscat au dezvoltat dinți pentru a se putea hrăni cu algele de pe roci.

„Implicațiile observațiilor noastre sunt faptul că o alimentație diversă și un comportament flexibil sunt importante pentru adaptarea într-un nou habitat. Dar odată ajunși acolo, această flexibilitate devine erodată de selecția naturală. Se presupune că acele specii extrem de specializate sunt mai puțin susceptibile să poată face tranziții suplimentare sau să facă față schimbărilor abrupte ale mediului în habitatul lor existent”, explică dr. Terry Ord.

Colonizarea uscatului de către pești oferă o serie de detalii despre modul în care vertebratele au ajuns pe uscat și în cele din urmă s-au adaptat la condițiile specifice de mediu.

„Fosilele ne pot oferi informații importante despre modul în care s-ar putea desfășura această tranziție și despre tipurile de adaptări evolutive pe care le-a cerut sau le-a produs. Dar faptul că avem un exemplu contemporan de pește care face tranziții ecologice similare ne poate ajuta, de asemenea, să înțelegem provocările generale cu care se confruntă peștii în afara apei”, mai adaugă dr. Ord.

O familie de pești extinsă

Blennioidele sunt o familie de pești extrem de interesantă, ocupând o serie de medii, în timp ce o parte trăiesc în apă, o parte dintre aceștia trăiesc în zonele acoperite de maree. În aceste medii nivelul apei fluctuează și odată cu acesta și cel al oxigenului și temperaturile. Unele specii s-au adaptat chiar și mediului terestru, dar au nevoie să își mențină pielea umedă pentru a respira.

Pornind de la acestea observații, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această familie de pești prezintă etapele traziției dinspre mediul acvatic spre mediul terestru.

„Am folosit un set de modele statistice evolutive complexe asupra datelor combinate și am putut dezvălui succesiunea evenimentelor care au permis probabil peștilor marini acvatici să evolueze în cele din urmă în pești care ar putea părăsi apă și apoi să colonizeze uscatul. Studiul nostru a arătat, de asemenea, modul în care acele specii de pe uscat s-au schimbat pentru a se potrivi mai bine cu dieta specializată necesară pentru a supraviețui în acest mediu”, explică dr. Peter Hundt, coautor al studiului.

Studiul Ca fost publicat în Functional Ecology.

Citește și:

Care este vertebratul cu cea mai lentă evoluţie?

Cea mai misterioasă fosilă vie îşi dezvăluie secretele

Pestele cu picioare, veriga lipsa in lantul evolutiei

Descoperirea care aruncă în aer vechile teorii privind evoluţia: care a fost primul animal înzestrat cu un „chip”?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase