Home » Natură » „Țestoasa zâmbitoare”, una dintre cele mai amenințate specii din lume, a fost salvată de la dispariție

„Țestoasa zâmbitoare”, una dintre cele mai amenințate specii din lume, a fost salvată de la dispariție

„Țestoasa zâmbitoare”, una dintre cele mai amenințate specii din lume, a fost salvată de la dispariție
Sursa foto: Myo Min Win / WCS Myanmar Program
Publicat: 22.09.2020

Broaștele țestoase birmane, poreclite „țestoasele zâmbitoare”, ajunseseră la doar câțiva indivizi în sălbăticie, însă oamenii de știință au anunțat recent că au adus cu succes la maturitate 1.000 de astfel de țestoase în captivitate.

Cercetătorii au adăugat că „țestoasele zâmbitoare” vor fi eliberate în curând în sălbăticie.

Întreaga populație a țestoaselor birmane ajunsese la doar câțiva indivizi în sălbăticie. Aceasta este o specie asiatică de țestoase de apă dulce și care au în permanență un „zâmbet” pe față. Însă, la sfârșitul lunii august, cercetătorii de la Wildlife Conservation Society (WCS) și Turtle Survival Alliance (TSA) au anunțat că au adus cu succes la maturitate 1.000 de țestoase în captivitate. Aceștia au spus că „țestoasele zâmbitoare” vor fi gata în curând pentru eliberarea în natură.

Unele dintre cele mai amenințate țestoase din lume

Broaștele țestoase birmane (Batagur trivittata) sunt considerate a fi unele dintre cele mai amenințate țestoase din lume. De fapt, specia era considerată dispărută până când conservaționiștii WCS/TSA, alături de Departamentul pentru Păduri din Myanmar, le-au redescoperit la începutul anilor 2000.

Conservaționiștii de la WCS au descris într-un comunicat modul în care au recreat habitatul natural al țestoaselor, scrie NY Times.

În sălbăticie au mai rămas doar șase femele și doi masculi

„Bancuri de nisip folosite drept cuiburi de femele au fost monitorizate, iar ouăle au fost colectate și incubate în condiții naturale la un centru din regiunea Sagaing. Având o populație de aproape 1.000 de țestoase în captivitate, specia pare să fi scăpat de pericolul dispariției. Efoturile complementare de conservare se vor concentra pe populația rămasă în sălbăticie, care este alcătuită din cinci sau șase femele adulte și probabil doar doi masculi. Aceste țestoase sunt atât de puțin studiate încât nimeni nu a descris vreodată puii până să fie publicat recent un studiu în jurnalul Zootaxa”, a arătat comunicatul WCS.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție

Oamenii de știință avertizează că dispariția mamiferelor se apropie de un „al doilea val” fără precedent

O specie de mamifere a fost redescoperită după 50 de ani

Momentul în care omenirea a fost la un pas de DISPARIŢIE

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase