Home » Natură » Un coral uriaș, vechi de peste 400 de ani, descoperit în Marea Barieră de Corali

Un coral uriaș, vechi de peste 400 de ani, descoperit în Marea Barieră de Corali

Un coral uriaș, vechi de peste 400 de ani, descoperit în Marea Barieră de Corali
Credit foto: Adam Smith et al., Scientific Reports 2021
Publicat: 22.08.2021

Cu o lățime de 10,5 metri, o vechime de patru secole și de două ori mai mare decât cea mai apropiată rudă a sa, un coral „excepțional de mare” a fost descoperit în Marea Barieră de Corali.

Coralul are o înălțime de 5,3 metri, „o formă emisferică” și o lățime cu 2,4 metri mai mare decât următorul cel mai lat specimen cunoscut din Marea Barieră de Corali. Coralul are aproximativ aceeași lungime și înălțimea a unui autobuz cu etaj modern.

Cercetătorii cred că specimenul a apărut în recif cu 421 – 438 de ani în urmă, iar vârsta sa înseamnă că precedă sosirea lui James Cook și colonialismul în Australia, nașterea lui Charles Darwin, fondarea Statelor Unite ale Americii și inventarea termenului de „biologie”.

„Este ca un bloc de locuințe”

Deși nu este cel mai mare coral din lume, Adam Smith, profesor la Universitatea James Cook și director al organizației Reef Ecologic, a precizat că este semnificativ pentru ecosistemul său.

„Este ca un bloc de locuințe. Atrage alte specii. Există și alți corali, pești, animale care îl folosesc pentru adăpost sau hrănire, astfel că este destul de important”, a explicat Smith.

Coralul a fost descoperit în apropiere de coasta Goolboodi, denumirea indigenă pentru Insula Orfeu, parte dintr-un grup insular din Queensland, de un grup de oameni de știință și membri ai comunității care participau la un curs de știință marină.

„Nimeni nu s-a gândit că merită fotografiat sau documentat”

Smith a declarat că pescarii și cercetătorii din zonă știau despre existența coralului de ceva vreme, însă până atunci nimeni nu l-a analizat mai îndeaproape, potrivit The Guardian.

„În ultimii 20 sau 30 de ani, nimeni nu a observat sau s-a gândit că merită fotografiat sau documentat”, a adăugat Smith. Specia exactă de care aparține coralul este necunoscută, având în vedere că nu au fost desfășurate teste genetice, însă specimenul aparține de genul Porites sp.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O boală cumplită afectează recifele de corali din Insulele Caraibe. Cercetătorii cred că au aflat o posibilă cauză

Recif de corali mai înalt decât Empire State Building din New York, descoperit în Marea Barieră de Corali

Rechinii au ajuns la stadiul de „dispariție funcțională” în 19% dintre recifele din oceanele lumii

Epava unei corăbii de acum 200 de ani a fost găsită. „Reciful de coșmar” care a scufundat-o

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase