Home » Natură » Schimbările climatice nu sunt influențate doar de căldură. Rezultatele unui nou studiu

Schimbările climatice nu sunt influențate doar de căldură. Rezultatele unui nou studiu

Publicat: 05.02.2022

Atunci când vine vorba de schimbările climatice, nu doar căldura, ci și umiditatea influențează generarea de fenomene meteo extreme și periculoase, arată un nou studiu.

Cercetătorii spun că temperatura în sine nu este cea mai bună modalitate de a măsura vremea ciudată cauzată de schimbările climatice, temperatura sugerând, de asemenea, un impact mai mic la tropice.

Dar luând în considerare umiditatea aerului împreună cu căldura, putem descoperi că schimbările climatice începând din 1980 sunt aproape de două ori mai grave decât au fost calculate anterior, potrivit unui studiu din Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Până acum am măsurat încălzirea globală doar în termeni de temperatură”

Energia generată în condiții meteorologice extreme, cum ar fi furtunile, inundațiile și precipitațiile, este legată de cantitatea de apă din aer. Așa că o echipă de oameni de știință din SUA și China a decis să utilizeze o măsurătoare a vremii numită temperatură potențială echivalentă (sau theta-e) care reflectă „energia umidității din atmosferă”, a spus climatologul V. „Ram” Ramanathan. Se exprimă în grade, ca temperatura, scrie Phys.org.

„Există doi factori care determină schimbarea climatică: temperatura și umiditatea. Și până acum am măsurat încălzirea globală doar în termeni de temperatură”, a spus Ramanathan.

Dar prin adăugarea energiei din umiditate, „extremele, valuri de căldură, precipitații și altele, se corelează mult mai bine”, a spus el.

Care sunt noile informații despre schimbarea climatică relevate de acest studiu?

Asta pentru că, pe măsură ce planeta se încălzește, aerul reține mai multă umiditate, aproape 7% pentru fiecare grad Celsius. Când acea umiditate se condensează, eliberează căldură sau energie, „de aceea, atunci când plouă, „toarnă cu găleata””, a spus Ramanathan.

În plus, vaporii de apă sunt un gaz puternic care captează căldura în atmosferă, ceea ce amplifică schimbările climatice, a spus el.

Din 1980 până în 2019, planeta s-a încălzit cu aproximativ 0,79 grade Celsius. Dar ținând cont de energia din umiditate, lumea s-a încălzit și s-a umezit cu 1,48 grade Celsius, arată studiul. Iar la tropice, încălzirea a fost de până la 4 grade Celsius.

Umiditatea, esențială în impactul căldurii

Dacă luăm în considerare doar temperatura, se pare că încălzirea este cea mai pronunțată în America de Nord, la latitudini medii și în special la poli, și mai puțin la tropice, a spus Ramanathan.

Dar nu este cazul, a spus el, pentru că umiditatea ridicată din tropice stimulează activitatea furtunilor, de la furtuni obișnuite la cicloni tropicali și musoni.

„Această creștere a energiei latente este eliberată în aer, ceea ce duce la condiții meteorologice extreme: inundații, furtuni și secete”, a spus Ramanathan.

Cercetătorul de mediu Katharine Mach, de la Universitatea din Miami, care nu a făcut parte din studiu, a spus că „umiditatea este esențială în modelarea impactului căldurii asupra sănătății și bunăstării umane, în prezent și în viitor”.

Vă recomandăm să citiți și:

Ninsoarea din Arctica va fi înlocuită cu ploaia, odată cu încălzirea temperaturii globale

Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren

O specie rară care poate salva cafeaua de la schimbările climatice, redescoperită de cercetători

Promisiunile marilor lideri ai lumii în privința reducerii emisiilor poluante

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase