Home » Natură » Studiu îngrijorător. Creşterea nivelului mării a început mult mai devreme decât se credea

Studiu îngrijorător. Creşterea nivelului mării a început mult mai devreme decât se credea

Publicat: 26.02.2022

O analiză globală a nivelului mării din ultimii 2.000 de ani a constatat o rată rapidă de creștere în perioada Revoluției Industriale.

Până în 1863, cercetătorii au constatat că rata de creștere a nivelului mării a depășit în mod clar limitele standard. Nu este surprinzător faptul că în această perioadă apar în cercetări și primele indicii privind încălzirea oceanelor și topirea ghețarilor din cauza activității umane, iar ambii factori sunt cunoscuți ca fiind cei care contribuie la creșterea nivelului mărilor.

Pe parcursul a 1.700 de ani, studiul, publicat în Nature Communications, a constatat că nivelul global al mării a fluctuat între o scădere de 0,3 milimetri și o creștere de 0,2 mm.

Noile cercetări sunt îngrijorătoare

În plus, între 1700 și 1760, chiar înainte de declanșarea Revoluției Industriale și a arderii pe scară largă a combustibililor fosili, nivelul mărilor a scăzut cu 0,1 milimetri pe an. Totuși, între 1940 și 2000, nivelul global al mării a ajuns să crească cu 1,4 milimetri pe an.

Aceasta nu este prima analiză care încearcă să stabilească când a apărut pentru prima dată fenomenul creșterii nivelului mării, dar este una dintre primele care compară simultan date individuale din anumite regiuni cu un semnal global, scrie ScienceAlert.

Conform datelor care au la bază dovezile arheologice și geochimia sedimentelor, în unele părți ale Atlanticului de Nord, au existat semne de creștere semnificativă a nivelului mării mai devreme decât în alte zone.

De exemplu, în regiunea atlantică mijlocie, nivelul mării a început să crească la mijlocul și sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, potrivit datelor de pe coastele atlantice ale Canadei și Europei, rata de creștere a nivelului mării nu se remarcă decât la mijlocul secolului al XX-lea.

Creștere fără precedent a nivelului mării

„Faptul că ratele acestea apar în toate siturile studiate până la jumătatea secolului al XX-lea, demonstrează influența semnificativă pe care creșterea globală a nivelului mării a avut-o asupra planetei noastre în ultimul secol”, spune cercetătorul în domeniul mediului Jennifer Walker de la Universitatea Rutgers.

Estimările globale anterioare au constatat, de asemenea, o accelerare semnificativă a nivelului mării începând cu secolul al XIX-lea. În plus, cel mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice relevă o creștere susținută între 1820 și 1860.

Astfel, noile cercetări sunt îngrijorătoare, deoarece constată o creștere fără precedent a nivelului mării de la o regiune la alta.

Nivelul mării este pe cale să crească mai repede ca niciodată în următorul secol și trebuie să știm ce se pregătește pentru coastele lumii, astfel încât să putem face eforturi pentru a atenua cât mai mult posibil efectele.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili

Siturile de patrimoniu din Africa, amenințate de schimbările climatice

Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian

Cele mai mari companii din lume își exagerează progresele în combaterea schimbărilor climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase