Home » Natură » O specie de șarpe foarte colorată a fost descoperită în Paraguay

O specie de șarpe foarte colorată a fost descoperită în Paraguay

Publicat: 20.05.2022

O specie de șarpe foarte colorată, neveninoasă și necunoscută anterior științei, a fost descoperită în Paraguay și descris de cercetătorii ONG-ului paraguayan Para La Tierra, în colaborare cu Guyra Paraguay și Instituto de Investigación Biológica del Paraguay.

Aceasta Aparține genului Phalotris, care cuprinde 15 specii semi-subterane distribuite în centrul Americii de Sud. Acest grup de șerpi este remarcat pentru culoarea sa izbitoare cu modele roșii, negre și galbene, notează Eurek Alert.

Jean-Paul Brouard, unul dintre cercetătorii implicați, a dat întâmplător de un individ din această specie de șarpe foarte colorată în timp ce săpa o groapă la Rancho Laguna Blanca în 2014.

Această specie de șarpe foarte colorată a fost botezată după doi copii

Împreună cu colegii săi Paul Smith și Pier Cacciali, a descris descoperirea în revista științifică Zoosystematics and Evolution. Autorii l-au numit pe acesta șarpe Phalotris shawnella, în onoarea a doi copii, Shawn Ariel Smith Fernández și Ella Bethany Atkinson, care s-au născut în același an cu Fundación Para La Tierra (2008).

Cei doi copii i-au inspirat pe fondatorii ONG-ului să lucreze pentru conservarea faunei sălbatice din Paraguay, în speranța că copiii lor pot moșteni o lume mai bună.

Noul șarpe Phalotris este deosebit de atractiv și poate fi distins de alte specii înrudite din genul său prin capul roșu în combinație cu un guler galben, o bandă laterală neagră și solzi ventrali portocalii cu pete negre neregulate.

O specie pe cale de dispariție

Până acum au fost găsiți doar 3 indivizi din aceasta specie, ea fiind endemică în pădurile Cerrado din departamentul San Pedro din estul Paraguayului. Distribuția sa cunoscută constă din două locuri cu soluri nisipoase din acel departament, Colonia Volendam și Laguna Blanca, care se află la 90 de kilometri unul de celălalt.

Raritatea extremă a acestei specii i-a determinat pe autori să o considere „pe cale de dispariție”, conform categoriilor de conservare ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), ceea ce înseamnă că se află în pericol iminent de dispariție în absența măsurilor care să o protejeze.

Această specie poate fi întâlnită doar în celebra destinație turistică Laguna Blanca, zonă declarată Zona Importantă pentru Conservarea Amfibienilor și Reptilelor.

„Acest lucru demonstrează încă o dată necesitatea de a proteja mediul natural în această regiune a Paraguayului. Laguna Blanca a fost desemnată Rezervație Naturală pentru o perioadă de 5 ani, dar în prezent nu are deloc protecție. Conservarea acestui sit ar trebui considerată o prioritate națională pentru conservare”, au comentat autorii.

Vă recomandăm să citiți și:

O pisică de mare uriașă, de 180 de kilograme, a fost pescuită în Cambodgia

O specie de melc considerată dispărută a fost redescoperită în Tasmania

O dolină uriașă descoperită în China are propria pădure

O maimuță „hibridă” misterioasă îi îngrijorează pe cercetători. În ce pădure se ascunde?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase