Home » Natură » Gunoaiele de pe fundul oceanelor ar putea fi colectate în viitor de roboți

Gunoaiele de pe fundul oceanelor ar putea fi colectate în viitor de roboți

Publicat: 16.06.2022

În prezent, în apele globale există aproximativ 66 de milioane de tone de deșeuri, iar cele mai multe dintre acestea sunt gunoaiele de pe fundul oceanelor.

Cu excepția câtorva operațiuni periculoase desfășurate de scafandri, majoritatea eforturilor de a aborda gunoaiele de pe fundul oceanelor s-au concentrat pe abordarea deșeurilor care plutesc la suprafață.

Cercetătorii din proiectul SeaClear, finanțat de UE, dezvoltă o soluție bazată pe inteligență artificială pentru curățarea fundului oceanului fără a pune în pericol vieți omenești.

Soluția intenționează să automatizeze procesul de căutare, identificare și colectare a deșeurilor marine folosind roboți autonomi colaborează. Sistemul constă dintr-o barcă, o dronă, doi roboți subacvatici și un coș de colectare. Potrivit SeaClear, roboții lor vor fi primii care vor curăța gunoiul de pe fundul oceanului, scrie Tech Xplore.

Cum funcționează sistemul care va gestiona gunoaiele de pe fundul oceanelor?

Ambarcațiunea fără pilot scanează fundul mării folosind un sonar și marchează orice resturi mari pe care le găsește. Dezvoltată de partenerul de proiect Subsea Tech din Franța, barca servește drept navă-mamă a sistemului: toți ceilalți roboți comunică cu aceasta, pleacă și se întorc la ea și, de asemenea, primesc energie de la aceasta prin cabluri.

Atunci când apa este suficient de limpede, o dronă caută porțiuni mari de gunoi identificabile din aer. Sub apă, un mic robot de observare folosește o cameră și un sonar pentru a scana fundul mării pentru a găsi gunoi mai mic. Un al doilea robot subacvatic, mai mare, colectează apoi gunoiul cu un dispozitiv de aspirare pentru a ajuta la ridicarea deșeurilor parțial îngropate.

Pentru a se asigura că formele mici de viață marină nu vor fi afectate, dispozitivul de aspirare este prevăzut cu niște mici grile. Robotul depune fiecare bucată de gunoi pe care a adunat-o într-un coș de pe barcă. Coșul este special conceput pentru a împiedica gunoiul plutitor să ajungă înapoi în apă.

Testarea dispozitivului

În mai 2022, SeaClear și-a testat prototipul în portul Hamburg. Aceasta a fost a doua rundă de încercări, după prima rundă din Dubrovnik, Croația, în septembrie 2021. În Dubrovnik, unde vizibilitatea subacvatică a fost relativ bună, echipa a progresat în a face ca diferitele componente să funcționeze ca un sistem.

Cu toate acestea, Hamburg a oferit condiții de testare și provocări complet diferite față de Dubrovnik. Vizibilitatea subacvatică mult mai redusă (adesea mai mică de câțiva centimetri) și traficul intens al navelor comerciale au făcut imposibilă utilizarea camerelor de vedere pentru a detecta gunoaiele.

Prin urmare, cercetătorii s-au putut baza doar pe sonar. „Acum construim totul singuri pe baza datelor sonarului, pentru că până acum pur și simplu nu a existat o bază de date separată pentru asta”, notează Dr. Stefan Sosnowski, de la Universitatea Tehnică din Munchen, Germania, partener al proiectului SeaClear.

Deoarece încercarea din Hamburg testa integrarea componentelor prototipului, sistemul nu a funcționat complet autonom. Cu toate acestea, cercetătorii au fost, în general, destul de mulțumiți de test, care este doar un test intermediar pentru SeaClear (Căutare, identificare și colectare a gunoiului marin cu roboți autonomi). Proiectul se încheie în decembrie 2023.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce nu există niciun pod peste Amazon, al doilea cel mai mare fluviu al lumii?

Parcurile eoliene offshore ar putea perturba comportamentul mamiferelor marine

Test de cultură generală. Cum se numește vântul uscat și fierbinte care străbate deșertul Sahara?

Tundra siberiană ar putea dispărea până la mijlocul acestui mileniu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase