Home » Natură » Pescuitul, un hobby preferat și al lupilor, nu doar al oamenilor

Pescuitul, un hobby preferat și al lupilor, nu doar al oamenilor

Pescuitul, un hobby preferat și al lupilor, nu doar al oamenilor
Foto: Danielle Freund et al., Royal Society Open Science, 2023
Publicat: 12.06.2023

Lupii pescuiesc constant an de an în timpul sezonului de împerechere la pești, a arătat un studiu pe termen lung. Anterior se credea că acesta este un comportament observat la doar câțiva indivizi, dar camerele și zgărzile GPS au arătat mai multe animale din diferite haite pescuind activ în râuri și pâraie.

Lupii din Ecosistemul Greater Voyageurs (GVE), din Minnesota, SUA, au fost studiați în fiecare vară din 2017 până în 2021 folosind o combinație de zgărzi GPS, camere video și observații directe. În plus, un lup a fost echipat cu o zgardă GPS care conținea și o cameră, arătând lupul cum pescuiește și mănâncă pește.

De fiecare dată când s-a observat că lupii pescuiesc, aceștia au ucis cu toții pești Catostomus commersonii. Aproape toate „sesiunile de pescuit” au avut loc în lunile aprilie și mai, atunci când peștii călătoresc în amonte pentru sezonul de depunere a icrelor. Doar un lup a continuat să prindă pește în iunie și iulie, ceea ce a coincis cu o secetă din 2021 care, din cauza nivelurilor reduse ale apei, a blocat peștii în zonele din amonte.

Când pescuiesc lupii?

Echipa consideră că momentul depunerii icrelor este important, deoarece un număr mai mare de pești coincide cu o disponibilitate mai mică de cerbi Virginia (Odocoileus virginianus), principala pradă a lupilor.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că atunci când peștii erau disponibili, aceștia erau preferați de lupi în defavoarea opțiunilor mai mari, cum ar fi căprioarele sau castorii, scrie IFL Science.

Lupii pescuiesc atunci când au mai multe guri de hrănit

„Lupii pescuiesc într-o perioadă a anului după vânătoarea de căprioare adulte din timpul iernii și înainte ca alte căprioare să se nască în primăvară. În același timp se nasc și puii de lup. Prin urmare, peștele poate fi o sursă importantă de hrană în primăvară pentru creșterea haitelor de lupi, când există mai multe guri de hrănit, dar mai puțină pradă primară de vânat. Am găsit rămășițe de pește la câteva vizuini de lup, adăugând dovezi că lupii își hrănesc puii cu pești”, a declarat Dani Freund, autoare principală a lucrării și cercetătoare la Universitatea din Minnesota (SUA).

Un tânăr lup mascul a ucis trei castori în perioada 7-14 mai, înainte de a pescui în perioada 19-29 mai. Rămășițele de pește au fost singurele resturi de pradă văzute la acest lup în al doilea interval de timp. Cercetătorii cred că această schimbare în preferințele de pradă ar putea fi mai sigură pentru lupi în ceea ce privește riscul de rănire, oamenii de știință sugerând și că peștele este mai profitabil din punct de vedere energetic decât prăzile precum castorii și căprioarele.

De ce preferă lupii pescuitul?

„Arma principală a lupilor este gura, așa că urmărirea prăzilor precum căprioarele poate provoca o rănire gravă. Peștele, pe de altă parte, nu îi poate face mare lucru unui lup, iar lupii par să profite de asta. Unii lupi păreau să renunțe complet la prada mai mare, cum ar fi castorul, atunci când peștii erau disponibili și abundenți”, a explicat Freund într-un comunicat.

Se pare că, fără să vrea, castorii ajută și ei atunci când lupii pescuiesc. Castorii blochează râurile, împiedicând peștii să se deplaseze în amonte și creând în schimb bazine largi și puțin adânci pline cu pești. Echipa a descoperit că lupii pescuiau în principal între orele 20:00 și 6:00, în ape de mai puțin de 1 metru adâncime, de obicei în aval de barajele castorilor.

Este pescuitul un comportament învățat?

Folosind camerele video, în 2018 și 2019 au fost înregistrate 59 de evenimente de pescuit ale lupilor în apropiere de Irwin Creek, care au cuprins atât lupi cu zgardă, cât și fără. Aceste evenimente au inclus atât încercări de capturare reușite, cât și nereușite, precum și videoclipuri cu lupi care prind pește pe malul râului. Deși majoritatea înregistrărilor au fost ale unor indivizi din haite diferite, un lup a fost înregistrat pescuind alături de puii săi, ridicând întrebarea dacă comportamentul poate fi predat de-a lungul generațiilor.

„Am înregistrat un mascul reproducător și patru dintre urmașii săi pescuind, ceea ce poate însemna că o anumită învățare este implicată în dezvoltarea comportamentului de pescuit al lupului”, a spus Freund.

„Dar, pe de altă parte, faptul că am observat mai mulți indivizi din diferite haite de lupi pescuind pe râuri diferite sugerează că lupii pot pescui indiferent dacă au învățat comportamentul de la alți lupi sau nu. Având în vedere cât de sociali sunt lupii și cât de flexibil este comportamentul lor de vânătoare, probabil că pescuitul este o combinație a celor două. Va fi nevoie de mai mulți ani de observații pentru a răspunde cu adevărat la întrebare!”, a concluzionat ea.

Faptul că lupii pescuiesc nu ar trebui să ne surprindă

Echipa sugerează că cercetările oferă o perspectivă asupra modului în care lupii se adaptează la sursele alternative de pradă și evidențiază cum, în ciuda provocărilor legate de capturarea acesteia, pescuitul este probabil să nu fie un comportament la fel de rar cum se credea anterior și poate fi chiar răspândit la haitele de lupi care trăiesc în medii similare.

Lucrarea este publicată în Royal Society Open Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Moliile sunt polenizatori mai eficienți decât albinele, arată studiile

Actiniile nu au nevoie de creier pentru a învăța

Cercetătorii au înțeles în sfârșit cauza pentru comportamentul ciudat al păianjenilor în timpul împerecherii

Plantele scot sunete atunci când sunt stresate sau însetate, au descoperit cercetătorii din Tel Aviv

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase