Home » Cultură » Test de cultură generală. Câte insule are Filipine?

Test de cultură generală. Câte insule are Filipine?

Publicat: 07.08.2023

Filipine este o țară insulară din Asia de Sud-Est, situată în vestul Oceanului Pacific. Este un arhipelag format din peste 7.000 de insule și insulițe situate la aproximativ 800 km în largul coastelor Vietnamului.

Manila este capitala, dar Quezon City, aflat în apropiere, este cel mai populat oraș al țării. Ambele fac parte din Regiunea Capitalei Naționale (Metro Manila), situată pe Luzon, cea mai mare insulă. A doua insulă ca mărime din Filipine este Mindanao, în sud-est.

Statul a fost numit după Filip al II-lea, rege al Spaniei în timpul colonizării spaniole a insulelor în secolul al XVI-lea. Deoarece s-a aflat sub dominație spaniolă timp de 333 de ani și sub tutela SUA timp de alți 48 de ani, Filipine are multe afinități culturale cu Occidentul.

Țara s-a aflat sub dominație spaniolă timp de 333 de ani

Astfel, este, de exemplu, a doua cea mai populată țară asiatică (după India) cu limba engleză ca limbă oficială și una dintre cele două țări predominant romano-catolice din Asia (cealaltă fiind Timorul de Est).

În ciuda proeminenței acestor caracteristici culturale anglo-europene, popoarele din Filipine au o gândire și aspirații asiatice.

Țara a fost zguduită de tulburări politice în ultimul sfert al secolului XX. După ce a suportat mai mult de un deceniu de regim autoritar sub conducerea președintelui Ferdinand Marcos, mișcarea populară Puterea Poporului a condus în 1986 o revoltă fără vărsare de sânge împotriva regimului.

Confruntarea a dus nu numai la înlăturarea și exilarea lui Marcos, ci și la restaurarea unui guvern democratic în Filipine.

Țara a fost zguduită de tulburări politice

Filipinezii contemporani continuă să se confrunte cu o societate care abundă în paradoxuri, poate cel mai evident fiind prezența unei bogății extreme, alături de o sărăcie imensă.

Filipine are potențialul de a construi o economie industrială puternică, dar țara rămâne în mare parte agricolă.

În special spre sfârșitul secolului XX, expansiunea industrială rapidă a fost stimulată de un grad ridicat de investiții interne și străine. Totuși, această creștere a contribuit în același timp la degradarea gravă a mediului.

Filipine a devenit, de asemenea, un lider regional în domeniul educației la sfârșitul secolului al XX-lea, cu un sistem de școli publice și universitare bine stabilit, iar la începutul secolului al XXI-lea, țara avea una dintre cele mai ridicate rate de alfabetizare din Asia, scrie Britannica.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O agenție din Filipine a folosit imagini din alte țări pentru promovare turistică

Zeci de oameni din Filipine s-au îmbolnăvit din cauza deversării de petrol

O insulă vulcanică din Oceanul Indian este locul unui mister geologic

O parcelă de pe o insulă de lux din Dubai s-a vândut pentru suma record de 34 de milioane de dolari

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase