Home » Natură » O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa
Capcane cu lumină. Credit foto: Stanislav Gomboc/EurekAlert
Publicat: 18.11.2023

Lepidopterele europene (fluturi și molii), cu un număr cunoscut în prezent de aproximativ 11.000 de specii, sunt în general considerate a fi bine documentate. Cu toate acestea, un nou gen și o nouă specie din familia moliilor Geometrid descrise în revista științifică ZooKeys indică altceva.

Molia, numită Mirlatia arcuata, de către o echipă de cercetători din Germania, Austria și Regatul Unit, este una dintre cele mai remarcabile descoperiri în domeniul lepidopterelor din ultimele decenii.

La începutul anilor 1980, Robert Hentscholek a colectat trei exemplare ale unei specii de molii în sudul Dalmației, în Croația, care au fost integrate în colecția personală sau dăruite colegilor fără a fi identificate.

Câteva decenii mai târziu, colecția a fost vândută lui Toni Mayr, un alt cercetător amator din Austria, care a observat imediat insecta neobișnuită care se deosebea de toate speciile europene cunoscute și care nici măcar nu putea fi atribuită unui gen cunoscut.

Molia a fost numită Mirlatia arcuata

Colecționarul a fost contactat pentru a furniza mai multe informații și s-a dovedit că un exemplar mascul și unul femelă din aceeași specie fuseseră dăruite unui alt colecționar care între timp a decedat. Exemplarul femelă a fost redescoperit în 2015 în colecția Muzeului de Istorie Naturală din Viena, în timp ce locul unde se afla celălalt exemplar a rămas necunoscut. Masculul unic a fost în cele din urmă prezentat Muzeelor federale de stat din Tirol de către Toni Mayr.

În 2022, a fost formată o echipă de cercetare pentru a identifica această molie enigmatică, iar într-un final a fost descrisă ca un nou gen și o nouă specie.

I s-a dat numele Mirlatia arcuata, unde Mirlatia este un agregat al tulpinilor a două cuvinte latine care se traduc liber prin „a face o surpriză”, o referire la descoperirea surprinzătoare a acestei noi molii curioase.

Descoperirea unei specii de molii atât de mari și distincte într-o regiune bine explorată precum sudul Croației ar putea părea puțin probabilă.

O specie adaptată la frig

Cu toate acestea, potrivit cercetătorului Peter Huemer de la Muzeele de Stat din Tirol (Ferdinandeum), care a luat parte la studiu, au existat surprinzător de puține cercetări efectuate în acea zonă în timpul sezonului de zbor al moliei, în martie.

„Este posibil ca Mirlatia arcuata să fie o specie adaptată la frig, activă pe timp de iarnă, care ar trebui căutată în toiul iernii”, spune el.

Ipoteza introducerii de pe alte continente a fost eliminată de autorii studiului din mai multe motive. Axel Hausmann, de la Colecția Zoologică de Stat din München, a examinat toate moliile cunoscute din regiunile reci din emisfera nordică și sudică și nu a putut identifica o specie similară din aceste regiuni.

În plus, locația de colectare din Podgora nu se află în apropierea unui port, iar în perioada iugoslavă, traficul în porturile dalmate era destul de limitat.

De asemenea, Split și alte porturi croate au fost rareori vizitate de nave de pe alte continente în perioada comunistă. În plus, Robert Hentscholek nu a colectat niciodată în zonele tropicale, ceea ce exclude posibilitatea unei erori de etichetare, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au creat plante cu feromoni sexuali de molie. Care a fost motivul?

O molie gigantică rareori văzută de oameni, descoperită la o școală din Australia

Biologii au observat un caz rar în natură: O molie ce bea lacrimile unei păsări – VIDEO

Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase