Câinii maidanezi din India au o culoare preferată. Câinii fără stăpân din India par să aibă o preferință pentru culoarea galbenă, alegând în mod disproporționat boluri de această culoare în locul celor albastre sau gri, chiar și atunci când celelalte boluri conțin gustări.
Preferința pentru anumite culori este un fenomen răspândit în lumea animală și a fost observată la numeroase specii, influențând comportamente precum alegerea partenerului sau modul de hrănire. Aceasta poate fi fie înnăscută, fie învățată și poate fi determinată de semnificația pe care o are culoarea respectivă în viața unui animal.
Se știe că vederea câinilor este dicromatică, adică ei percep două culori principale: galben și albastru, similar persoanelor daltoniste care nu disting între roșu și verde. Cu toate acestea, cercetările anterioare despre percepția culorilor la câini s-au axat pe capacitatea lor de a face diferențieri cromatice după o perioadă de antrenament, iar puține studii au analizat preferințele lor spontane.
„Până acum, nu se știa dacă și cum sunt influențați câinii neantrenați de semnalele cromatice din mediul lor”, au scris cercetătorii în studiu.
Pentru a investiga acest aspect, echipa a efectuat o serie de experimente pe 458 de câini maidanezi din Kolkata și împrejurimi. În prima etapă, cercetătorii le-au oferit câinilor trei boluri colorate în galben, albastru și gri, culori pe care le pot distinge. Uneori, toate bolurile conțineau aceeași cantitate de hrană, iar alteori erau goale. Câinii maidanezi din India au o culoare preferată: câinii au ales bolul galben în peste jumătate dintre cazuri, în timp ce bolurile albastre sau gri au fost selectate în mai puțin de 25% dintre situații.
Apoi, cercetătorii au testat dacă există o preferință secundară, oferindu-le câinilor doar bolurile albastre și gri. Cu toate acestea, câinii nu au arătat nicio înclinație clară pentru una dintre aceste culori.
Pentru a se asigura că alegerile câinilor erau dictate de culoare și nu de miros, echipa a acoperit bolurile albastre și galbene cu site din plastic magenta. Astfel, câinii puteau mirosi bolurile, dar nu le puteau vedea. De data aceasta, albastrul a fost ales un pic mai des, însă rezultatele nu au fost semnificativ diferite de o selecție aleatorie.
În ultimul experiment, cercetătorii au comparat bolurile preferate ale câinilor cu o recompensă alimentară. Chiar și atunci când bolul gri conținea carne de pui crudă sau un biscuite, câinii tot au ales bolul galben gol în 77-79% dintre cazuri, în funcție de tipul de hrană oferit.
Dar de ce această atracție pentru nuanțele solare? Deși cercetătorii nu pot oferi un răspuns sigur, este posibil ca maidanezii să asocieze culoarea galbenă cu hrana umană pe care o găsesc în gunoaie sau cu carne crudă și sânge, care apar galbene pentru ochii lor.
„Am senzația că această preferință s-a amplificat pe măsură ce câinii au evoluat alături de oameni, mai ales în India, unde mâncarea noastră conține multe condimente, iar gunoiul pe care îl consumă este plin de turmeric. Căutarea galbenului ar putea avea un avantaj ecologic pentru ei”, a explicat Anindita Bhadra, de la Institutul Indian de Știință și Cercetare Educațională din Kolkata.
O altă posibilitate este că bolurile galbene pur și simplu ies mai mult în evidență față de celelalte culori și față de mediul înconjurător, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica acest aspect. Echipa de cercetători își propune să continue studiul pentru a înțelege mai bine această preferință și eventualele sale beneficii, scrie IFL Science.
Studiul a fost publicat în Animal Cognition.
Ferigile care „evoluează invers” pun la încercare ipotezele despre evoluția plantelor
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?