O echipă de cercetători în științele vieții de la Universitatea din Parma (Italia) a descoperit cum câinii clipesc mai mult ca reacție la alți câini care fac același gest.
Într-un studiu publicat în jurnalul Royal Society Open Science, echipa a realizat experimente de laborator în care câinii au urmărit videoclipuri cu alți câini clipind.
Cercetările anterioare au arătat că, atunci când două persoane se află față în față și una dintre ele clipește, este foarte probabil ca și cealaltă să răspundă în mod involuntar, fără să fie conștientă de acest lucru. De asemenea, s-a sugerat că acest comportament contribuie la consolidarea relațiilor sociale, fiind observat și la alte primate.
În noul studiu, cercetătorii au dorit să afle dacă și câinii manifestă un comportament similar.
Pentru a investiga acest aspect, echipa a filmat mai mulți câini privind direct în obiectivul unei camere, în unele cazuri, aceștia clipeau, iar în altele nu. De asemenea, au înregistrat momente în care câinii își lingeau botul, un gest asociat fie cu frustrarea, fie cu anticiparea. Ulterior, cercetătorii au montat aceste imagini în videoclipuri separate, prezentând câini care clipesc, nu clipesc, își ling botul sau nu fac acest gest. Apoi, au atașat monitoare cardiace unui grup de 54 de câini, care au urmărit aceste videoclipuri în timp ce echipa le analiza reacțiile.
Rezultatele au arătat că, dintre cei care nu adorm în timpul experimentului, câinii clipesc mai mult cu aproximativ 16% atunci când urmăresc videoclipuri cu alți câini clipind, în comparație cu celelalte tipuri de videoclipuri. Cercetătorii nu au putut stabili cu certitudine dacă fiecare clipire era declanșată direct de o clipire văzută pe ecran, sugerând că acest aspect ar putea fi investigat în studii viitoare.
Cu toate acestea, datele obținute indică faptul că acest comportament ar putea reprezenta o formă de comunicare și răspuns, posibil chiar un mecanism de consolidare a relațiilor sociale, similar cu ceea ce se întâmplă la oameni și alte primate. De asemenea, cercetătorii au observat că acest răspuns nu părea a fi conștient; la fel ca în cazul oamenilor, câinii nu păreau să fie conștienți de faptul că clipesc mai des, scrie Phys.org.
Studiul sugerează că clipitul ar putea face parte dintr-un mecanism mai larg de mimetism facial la câini, similar cu reacțiile observate atunci când aceștia imită căscatul sau expresiile jucăușe ale altor câini, comportamente asociate de obicei cu crearea și întărirea legăturilor sociale.
Test de cultură generală. Ce este ecolocația?
S-a demonstrat pentru prima dată că o specie de crab simte durerea
Test de cultură generală. Care animal este și veninos și otrăvitor?