Cercetătorii au descoperit că miARN – molecule minuscule din bambus – ar putea intra în sângele urșilor panda și ar putea facilita adaptarea la o dietă pe bază de bambus.
Panda are un sistem digestiv tipic pentru carnivore. Cu toate acestea, bambusul este principala lor sursă de hrană. Ei au dezvoltat mai multe caracteristici care le permit să trăiască din plante, de exemplu pseudo-degete pentru a prinde bambusul și dinți plați care sunt foarte potriviți pentru a-l zdrobi.
Toate organismele vii au ADN, care stochează informațiile genetice într-o celulă, și ARN, care transportă și transferă aceste informații. MicroARN-urile (miARN) sunt ARN-uri mici necodificatoare care joacă un rol important în exprimarea genelor, procesul de transformare a informațiilor codificate dintr-o genă, într-o funcție. MiARN din plante pot fi absorbiți prin alimente.
Acum, cercetătorii din China au analizat dacă miARN derivat din plante poate intra în sistemul lor și poate regla expresia genelor, ajutând astfel la adaptarea la o dietă bazată pe bambus.
„Am arătat că miARN-uri derivate din plante sunt prezente în sângele urșilor panda”, a declarat Dr. Feng Li, cercetător la China West Normal University și autor principal al studiului publicat în Frontiers in Veterinary Science.
„Studiul nostru a demonstrat că bambusul folosit ca hrană pentru panda afectează schimbarea obiceiurilor alimentare ale acestora.”
Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la șapte panda, inclusiv trei femele adulte, trei masculi adulți și o femelă juvenilă.
În aceste probe, ei au găsit 57 de miARN-uri care proveneau probabil din bambus. „MiARN-ul din bambus poate intra în corpul lor prin alimentație, poate fi absorbit de intestin, poate intra în circulația sanguină și apoi poate regla momentul în care ARN-ul transferă informații, jucând astfel un rol în reglarea expresiei genice”, a explicat Li.
Aceste miARN-uri derivate din plante pot regla diferite procese fiziologice, inclusiv creșterea și dezvoltarea, ritmurile biologice, comportamentul și răspunsurile imunitare. „MiRNA din bambus este, de asemenea, implicat în reglarea mirosului, a gustului și a căilor dopaminei, toate acestea fiind legate de obiceiurile lor alimentare”, a spus Li.
Cercetătorii cred că, pe măsură ce urșii panda mănâncă mai mult bambus, anumite miARN-uri se acumulează, modulează expresia genelor și ajută la adaptarea la gustul de bambus.
În consecință, miARN-urile din bambus ar putea facilita adaptarea de la o dietă carnivoră la una bazată pe plante.
Aceste miARN-uri ar putea, de asemenea, să influențeze simțul olfactiv și să le permită să aleagă cele mai proaspete și mai nutritive bucăți de plante de bambus.
În consecință, miARN-urile din bambus pot facilita adaptarea lor de la o dietă carnivoră la una bazată pe plante. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că panda de vârste și sexe diferite aveau compoziții diferite de miARN în sânge, scrie EurekAlert.
„Doar miARN-urile care pot juca un rol specific în reglarea expresiei genelor pot rămâne în organism, iar cele care nu joacă un rol vor fi expulzate”, a declarat Li.
Faptul că miARN ar putea transmite semnale de la plante la animale, poate deschide uși pentru studierea tratamentului și prevenirii bolilor animalelor.
În mod similar, studierea modificărilor induse de miARN din plante ar putea ajuta, de asemenea, la evaluarea și îmbunătățirea siguranței alimentelor pe bază de plante pentru animale și oameni, au declarat cercetătorii.
Cu toate acestea, pentru a trage concluzii definitive cu privire la potențialul miARN în general și la efectele pe care le-ar putea avea asupra urșilor panda, sunt necesare mai multe cercetări.
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
7 lucruri despre bambus, planta preferată a urșilor panda (P)
Urs panda roșu, găsit în bagajul unui indian pe aeroportul din Bangkok
După 12 ani, singurii urși panda gigant din Marea Britanie se întorc în China