Home » Natură » O cercetare dezvăluie, în premieră, cum și-au dezvoltat ochii păianjenii de peșteră

O cercetare dezvăluie, în premieră, cum și-au dezvoltat ochii păianjenii de peșteră

Publicat: 24.03.2025

Un nou studiu s-a concentrat asupra dezvoltării unei specii de păianjeni care se găsește în peșteri, iar o analiză mai atentă a modului în care se dezvoltă embrionii de păianjen a dezvăluit unele rezultate surprinzătoare.

Echipa a decis să analizeze mai atent păianjenul Tegenaria pagana, care trăiește în peșteri.

Genul Tegenaria este interesant deoarece diferitele specii din cadrul genului acoperă un spectru larg de adaptări, fie păstrându-și ochii, fie având ochi destul de reduși, fie pierzându-i complet ca o adaptare la condițiile de lumină în care trăiesc, scrie IFLScience.

Există 135 de specii din acest gen și 11 specii locuiesc în peșterile din Israel.

Echipa a folosit păianjenul Tegenaria pagana și a studiat întreaga sa dezvoltare embrionară, de la fertilizare la ecloziune, pentru a analiza expresia genelor implicate în dezvoltarea ochilor.

Analiza a dezvăluit unele rezultate surprinzătoare

Ei au fost interesați în special de genele din ochi, cunoscute sub numele de Rețeaua de determinare a retinei (RDN).

S-a descoperit că gena sine oculis joacă un rol în dezvoltarea ochilor la păianjenii din acest gen, indiferent de expresia generală a ochilor.

Cercetarea ajută, de asemenea, la compararea speciilor din genul Tegenaria care au niveluri diferite de reducere a ochilor. Echipa a constatat că și păianjenii care par a fi strâns înrudiți pot avea diferențe mari în expresia lor genică.

Adaptări ca răspuns la schimbările de mediu

„Această cercetare oferă o referință esențială pentru înțelegerea modului în care factorii genetici și de dezvoltare influențează formarea ochilor la păianjeni. Cu mai multe specii de Tegenaria din peșterile din Israel care prezintă diferite niveluri de reducere a ochilor, constatările pun bazele unor studii viitoare privind evoluția pierderii vederii în medii subterane. Prin stabilirea unui cadru de dezvoltare pentru Tegenaria pagana, putem începe să explorăm modul în care rețelele de reglementare genetică contribuie la adaptările morfologice ca răspuns la schimbările de mediu”, a declarat autorul studiului, Dr. Efrat Gavish-Regevin.

Studiul poate ajuta, de asemenea, la explicarea modului în care speciile care și-au pierdut ochii la nivel genetic au dezvoltat alte simțuri pentru a compensa, cum ar fi atingerea mai dezvoltată sau receptori chimici mai buni.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O specie de ciupercă proaspăt descoperită transformă păianjenii în zombi

Locul neașteptat prin care păianjenii masculi pot mirosi

Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie

Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase