Home » Natură » Alcoolul face masculii mai atrăgători… în cazul musculițelor de oțet

Alcoolul face masculii mai atrăgători… în cazul musculițelor de oțet

Publicat: 04.04.2025

Într-un studiu remarcabil, oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică (Germania) au descoperit că alcoolul face masculii mai atrăgători când este vorba despre musculițele de oțet.

Alcoolul face masculii mai atrăgători la musculițele de oțet. Cercetarea arată că alcoolul, în special metanolul, stimulează producția de feromoni sexuali la masculi, sporindu-le atractivitatea și crescându-le șansele de împerechere. Spre deosebire de oameni, unde consumul excesiv de alcool poate afecta succesul romantic, la musculițele de oțet, o doză moderată pare să ofere un avantaj în procesul de împerechere.

„În experimentele noastre, am demonstrat un efect direct și pozitiv al consumului de alcool asupra succesului de împerechere la masculii de musculiță”, afirmă dr. Ian Keesey, profesor asistent la Universitatea din Nebraska–Lincoln (SUA) și autor al studiului.

„Efectul este cauzat de faptul că alcoolul, în special metanolul, crește producția de feromoni sexuali. Acest lucru face ca masculii alcoolizați să fie mai atractivi pentru femele și le asigură un succes reproductiv mai mare, în timp ce, la oameni, succesul bărbaților în stare de ebrietate este, probabil, discutabil”, adaugă Keesey.

De ce alcoolul face masculii mai atrăgători?

Potrivit lui Keesey, masculii neîmperecheați sunt în mod special atrași de alcool, iar această atracție este reglată de modul în care creierul lor detectează și interpretează mirosul acestuia. Totodată, pentru a evita intoxicația cu alcool, musculițele trebuie să evalueze cu atenție dacă mirosul rămâne atrăgător sau a atins un nivel care declanșează repulsie.

„Ceea ce este unic la rezultatele noastre este faptul că am descoperit nu doar unul, ci trei circuite neuronale care echilibrează atracția și aversiunea față de alcool. Asta înseamnă că musculițele au un mecanism de control care le permite să obțină toate beneficiile consumului de alcool fără a risca intoxicația”, explică Keesey.

Studiile neurofiziologice au arătat că musculițele de oțet, unul dintre cele mai studiate organisme în biologia modernă, detectează alcoolul prin două căi senzoriale distincte, una pentru etanol și alta pentru metanol. Între timp, o a treia cale neuronală declanșează repulsia, în special ca reacție la nivelurile ridicate și toxice de metanol.

„Faptul că diferite căi neuronale, cu valențe opuse pentru același miros, sunt combinate pentru a echilibra atracția și aversiunea în funcție de starea fiziologică este o raritate”, continuă Keesey.

Cum s-a făcut descoperirea?

Pentru a înțelege mai bine cum influențează alcoolul atracția la musculițele de oțet, cercetătorii din Departamentele de Neuroetologie Evolutivă, Simbioza Insectelor și Grupul de Cercetare a Codificării Olfactive au folosit metode științifice diverse. Acestea au inclus tehnici avansate de imagistică pentru a observa activitatea cerebrală, analize chimice ale mirosurilor relevante din mediul natural și experimente comportamentale pentru a măsura modul în care aceste mirosuri influențează atractivitatea și succesul reproductiv, enumeră Interesting Engineering.

„Studiul oferă una dintre primele explicații complete ale atracției față de alcool la un organism model, acoperind chimia, ecologia, creierul și comportamentul, într-un proces bidirecțional”, afirmă dr. Bill Hansson, șef al Departamentului de Neuroetologie Evolutivă de la Institutul Max Planck.

„De asemenea, demonstrează cât de important este să luăm în considerare comportamentul natural și ecologia modelelor animale atunci când le folosim pentru a studia procesele fiziologice și comportamentale”, concluzionează Hansson într-un comunicat de presă.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care animal are cea mai lungă coadă?

Test de cultură generală. De ce brazii au formă de piramidă?

Test de cultură generală. De ce oile au pupile dreptunghiulare?

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase