Home » Natură » Dragostea in natura

Dragostea in natura

Publicat: 08.02.2008
Care ar fi fost evolutia speciei umane daca sexualitatea ar fi fost acceptata de la inceput ca un bun al naturii, cu care ne nastem, dincolo de religiile, credintele si convingerile noastre?

Sexualitatea umana a fost de-a lungul timpului venerata, reprimata, tabuizata, blamata si in final, acceptata de majoritatea oamenilor ca fiind ceva natural. Avatarurile acesteia sunt oscilante si diferite: de la moravurile scandaloase din Grecia antica, la abstinenta si puritatea Evului Mediu, pana in zilele noastre, cand dintr-un subiect tabu a devenit materie de studiu in scoli.

In intimitatea faunei

Atat de apropiata de noi, lumea animalelor, nu a fost nevoita sa treaca prin acest proces de cautare si tatonare pentru a ajunge la aceeasi concluzie.

Lumea animalelor este plina de homosexuali si de ciudati, practicanti ai unor ritualuri sexuale care ne-ar face sa rosim pana peste urechi.

Putine specii sunt monogame. Majoritatea sunt niste mari jucatori, adoptand un comportament sexual haotic si promiscuu, care se manifesta in feluri opuse, avand, desigur, aceeasi finalitate. Unele specii sunt cunoscute pentru ceremoniile lungi de curtare a partenerului, pe cand altele aleg sa sara peste aceasta parte pentru a ajunge la cea interesanta.

Unele animale se folosesc de sex pentru a crea un avantaj intr-o competitie, iar altii o fac pentru a s-si asigura sustinerea si cooperarea. Unii recurg la actul sexual pentru a procrea, pe cand altii o fac doar pentru placere. Imperecherea cu alte specii are o incidenta mai rara, deoarece se pare ca produce un anumit discomfort.

O privire mai atenta catre comportamentul celorlalti locuitori ai planetei ne va dezvalui varietatea manifestarilor sexuale inspirate de catre instinctul primar, cel cu care se nasc toate fiintele, indiferent de specia din care fac parte.

Bonobo – Hipiotii din paduri

Maimutele bonobo populeaza in padurile tropicale din America de Sud. Aceasta specie, inrudita cu cea a cimpanzeilor, este bisexuala prin excelenta. Modul lor de viata a fost des comparat cu cel inspirat de moda hippie, ghidandu-se dupa sloganul ”make love, not war”.

Activitatea sexuala joaca un rol important in viata cotidiana a acestor boemi. Procreerea este doar o cauza a apetitului lor sexual. Atat femelele cat si masculii practica atat un comportament heterosexual, cat si unul homosexual. De multe ori, masculii angajati intr-o competitie sfarsesc prin a-si oferi placeri reciproce. La acesta specie practicile sexuale la comun, sunt foarte frecvente si includ membrii de toate varstele.

Sacrificiul din dragoste

In general, matriarhatul induce un comportament care implica dragoste si afectiune, insa nu este o regula. Lumea insectelor a oferit destule contraexemple, insa o anumita specie s-a detasat semnificant: calugarita. Actul sexual implica si un act de cruzime al carui victima este chiar masculul. Dupa inseminare, femela mananca capul masculului. Cateodata, nu se mai dovedeste atat de rabdatoare si trece la fapte chiar in timpul imperecherii. Se pare ca sursa acestui comportamnet ciudat este un straniu instinct de conservare, care o indeamna sa-si procure destula mancare pentru a asigura supravietuirea urmasului. Unele studii au dezvaluit ca hrana furnizata de mascul reprezinta 63% din procentul hranei pe care o consuma femelele. Mai mult decat atat, masculii acestei specii se arata intr-atat de intelegatori, incat in momentul imperecherii abordeaza o pozitie care sa-i permita femelei accesul facil la capul lui, dar in acelasi timp sa-i asigure si succesul insamantarii.

Despre armasari & Co.

Armasarii isi stimuleaza deseori organele sexuale, in afara unui context sexual. Considerat multa vreme o anomalie intalnita doar la armasarii domestici, studiile au demonstrat ca acest obicei este des intalnit si la armasarii salbatici. Si se pare ca nu ar fi singurele “specii” deviate. In aceeasi categorie se inscriu si cangurii, cainii, elefantii, lei sau pinguinii.

In loc de concluzii

Animalele reprezinta vocea naturii nealterata. Desi oamenii incurajeaza monogamia, inscriind-o in sfera “normalului”, animalele ar vedea mai degraba aceasta practica ca apartinand paranormalului.

Sursa: Pravda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase