Home » Natură » Lumi inghetate

Lumi inghetate

Publicat: 06.12.2006
Imensa palarie de gheata care a stat, vreme de cateva milenii, pe crestetul taramului impropriu botezat Groenlanda (Tara Verde) este una dintre cele mai misterioase minuni naturale ale lumii. O minune, insa, sortita... topirii.
Batranul de sticla
Iceberg-urile de mari dimensiuni, precum cel din fotografia alaturata, sunt fragmente desprinse din ghetari-gigant. La o privire atenta aruncata asupra corpurilor lor inghetate, oamenii de stiinta le pot estima vechimea. Cu cat un iceberg este mai transparent, cu atat e mai batran. Cei tineri, formati din gheata si zapada proaspete, sunt compacti si albi, iar lumina nu ii poate traversa. Batranul din imagine, limpede ca sticla, s-a nascut in urma cu 4.000 de ani.

Orasul vazut prin gaura
Aruncand o privire prin orificiul unui iceberg plutitor, putem zari mititelul oras-port Narsaq, situat in sud-vestul Groenlandei. Asezarea are o populatie de 1.700 de suflete, majoritatea eschimosi. In Narsaq nu exista decat un singur drum, iar legatura cu restul tarii se face cu elicopterul.

Raul Rosu
In mod bizar, multe portiuni din nordul extrem al Groenlandei nu sunt acoperite mai deloc de patura de zapada si gheata care devine suverana ceva mai sus, la Polul Nord, deoarece aici aerul este prea uscat pentru a-i favoriza producerea. Asa sta situatia si in Peary Land, unde Raul Rosu isi dezvaluie albia caramizie in care e culcat.

Ghetarul prabusit
Felul in care se striaza si se modeleaza un ghetar tine de niste legi si reguli care nu pot fi cunoscute sau anticipate de vreun muritor. Fiecare ghetar este spectaculos si unic, fie ca are forma de V sau de U, fie ca s-a format prin smulgere, prin depunere circulara sau prin prabusire, precum cel din fotografie.

Condamnat la evaporare
Pattern-ul rezultat din canalele create de apa topita este usor de recunoscut. Arata precum un fluviu care isi atrage vigoarea din raurile ce se varsa in el. Numai ca, in cazul lui Helheim, cel de-al doilea ghetar ca marime din Groenlanda, situatia sta tocmai pe dos: din canalul principal care-i spinteca varful, viata colosului de gheata se imprastie in mii de firicele. 26 de kilometri cubi de apa se scurg in fiecare an din Helheim.

Marginea baltii
Detaliu din varful unui „lac topit“ din vestul Groenlandei – o imensa balta fara viata, formata prin topirea unui ghetar. Micile deschizaturi si crevase transmit apa spre asternutul de stanci, grabind si mai tare scurgerea ghetarului.

Varful icebergului
Opt parti sunt scufundate in apa, iar ceea ce se observa in fotografie este doar a noua parte dintr-un iceberg tabular inalt de 750 de metri. Acest tip de iceberg mai poate supravietui inca cel putin 20 de ani inainte de a incepe sa se topeasca, sa se fragmenteze si sa fie purtat haotic de curentii oceanici.

Despicarea albastra
Bucati mici de gheata sunt smulse dintr-un iceberg si cad, asemenea unor fulgi, in mare, datorita unui proces pe care geologii il numesc despicare. Fracturi cu infatisare de crevasa pot fi vazute pe fata albastru intunecata a icebergului. Gheata masiva din interiorul acestuia tinde sa-si faca loc spre suprafata, fortand aceste fracturi sa se deschida si sa verse in mare floricele.

Inghetat in timp
Fotografia alaturata prezinta un zoom asupra unor bule de aer prinse in interiorul unui iceberg matur inca de la formarea acestuia, cu mii de ani in urma. Aerul este adesea captat in ghetari pe masura ce zapada si apa care-i compun se transforma in gheata. Cand icebergul se va topi si aerul va fi eliberat, pocnituri puternice vor sparge linistea de deasupra apelor reci.

Lacul inima-stricata
Zburand cu elicopterul cativa kilometri pe deasupra imensului ghetar Equip Sermia, care ingrasa fiordul Disco Bay din sud-vestul Groenlandei, descoperi acest lac, format din gheata topita, care are conturul unei inimi stricate. Pe masura ce gheata se topeste, apa se scurge prin paraul din extremitatea nordica intr-un bazin subteran.

Clatite de gheata  
Uneori natura se joaca asemenea unui copil scapat in bucataria bunicii. De data aceasta, a creat clatite… de gheata, care se dizolva intr-un fiord. Culoarea gri este data de invelisul de namol si pietris care acopera „clatitele“. Morenele au fost aduse si intinse peste ele, asemenea unui magiun, de catre vant.

Prapastia de pe insula
Candva, demult, aici traia un falnic ghetar.
Pe masura ce acesta s-a topit si s-a micsorat, in mijlocul intinderii de ape a ramas o insulita de gheata care, la o scara cu mult mai mica, repeta simbolic destinul intregului trunchi de gheata din care a facut parte. In mijlocul insulei se casca o prapastie care creste continuu. Candva, prapastia va fi umpluta complet de ape, iar insula va disparea.

O padure de tepi
Aceasta este o priveliste tipica din Sturtalik, sudul Groenlandei – fiordurile si muntii acoperiti cu gheata domina peisajul si cat ai privi cu ochii nu vezi decat tepi de gheata care strapung cerul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase