Stiri reci din Razboiul Fierbinte

Publicat: 08.03.2007
Pentru ca n-au curajul sa moara singuri, oamenii, in majoritatea lor, viseaza la o disparitie colectiva. Asa se nasc Apocalipsele.

In mai putin de un secol, din cauza incalzirii globale, Europa se va rupe in doua: un Sud parjolit de arsita si un Nord caldut.
Incalzirea globala lasa salariatii CET Iasi fara tichete de masa si cu lefuri mici. Din cauza incalzirii globale, in cateva decenii, Marea Bariera de Corali va disparea, numarul furtunilor devastatoare se va inmulti, iar ghetarii se vor topi. Din cauza incalzirii globale, zeci de rate salbatice au renuntat sa mai plece in tarile calde.
Si nici noi nu ne simtim prea bine.
Totusi, pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista. Iar Protocolul de la Kyoto e o simpla toana ecologista.

Etica pentru gaia

De obicei, in Antichitate si in Evul Mediu, leprosii erau dusi undeva departe, in afara oraselor sau a satelor, intr-o colonie izolata si bine pazita. Pana cand mureau de boala, erau lasati sa traiasca acolo, intr-o absurda si dramatica societate a lor, de unde oricine incerca sa evadeze era ucis. Astazi, in mod paradoxal, aproape intregul Pamant a ajuns o enorma colonie de leprosi, in vreme ce in rezervatii izolate (si, de asemenea, bine pazite) se conserva petice de viata si vitalitate naturala. Cum am ajuns aici?

Mai mult decat avertismentul cu ritm de litanie al domnului Pop, cum ca „pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista“, eu as spune ca, pentru toti mai-marii (si mai ales, mai-micii acestei lumi), Pamantul, ca intreg, nu prezinta absolut nici o importanta… decat din perspectiva castigurilor care se pot (s)mulge de la enorma sa tata planetara. O tata care, dupa cum veti observa citind dosarul din acest numar, sufera de cancer in ultima faza. De ce s-a ajuns aici?

Din nefericire pentru noi, mai toti marii ganditori ai lumii – acei oameni care printr-o simpla idee au avut uriasa putere de a schimba mersul istoriei – au trait cu cateva zeci sau sute de ani inainte ca epoca (post)industriala sa ajunga la apogeu. Ei s-au ocupat de abisurile dinauntrul nostru, de nevoile si libertatile noastre, de cum ne putem transforma in supraoameni, de sensul celor de sus si celor de jos ale Universului in care traim. Confruntati cu Fiinta, nici unul dintre ei nu si-a asumat menirea de a o proteja pe batrana Gaia. Iar aceasta misiune ne apasa acum pe toti cei care facem parte dintre mai-micii lumii, mai mult decat oricand.

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase