Home » Revista Descopera » Editorial » 11.09 Requiem

11.09 Requiem

Publicat: 24.08.2007
Din proprie initiativa si, aparent, fara vreun motiv intemeiat, in ultimul an de liceu am dezvoltat o scurta, dar intensa pasiune pentru cultura si civilizatia araba.

Impunandu-mi, constant, dificilul exercitiu de a-mi suprima toate prejudecatile pe care le aveam despre musulmani, am descoperit o lume care, dincolo de aspectele specifice care dau identitate oricarei culturi, este uimitor de asemanatoare cu cea crestin-europeana. Am aflat ca Islamul preia aproape integral traditia profetica iudaica si crestina, ca normele si virtutile etice sunt comune in cele trei mari religii monoteiste, ca mecanismele si conditiile socio-psiholologice care provoaca fanatismul si fundamentalismul nu sunt proprii musulmanilor, ele manifestandu-se universal, indiferent de religie si de timp. Consultand atat lucrari din interiorul Islamului, cat si unele scrise de specialisti europeni sau americani, am identificat, de multe ori, si o anumita malitiozitate, manifesta in profilul stramb si incomplet pe care unii autori occidentali il construiesc lumii arabe. Este indubitabil faptul ca atacul terorist de la 11 septembrie 2001 a fost cel mai sangeros atentat din istorie si ca el a fost produs de o grupare islamica.

Citind D-files-ul din acest numar veti descoperi, insa, ca terorismul, fie el de tip politic, religios sau nationalist, este un fenomen global, cu cauze multiple, catalogat in unanimitate de catre analistii politici drept cea mai grava amenintare la adresa securitatii mondiale. O amenintare in fata careia unii actori ai sistemului international, in special SUA, au gasit, poate, un raspuns simplist: doua state islamice, Afganistan si Irak, sunt pe cale sa importe fortat un model institutional strain conditiilor si realitatilor sociale si economice in care se afla, in timp ce cauzele care au produs tragedia de la 11 septembrie nu au fost nicidecum exorcizate. Imbracand pentru o zi costumul unui luptator antitero, am inteles ca singura reactie cu consecinte palpabile pe care o poti avea in fata amenintarii teroriste este una energica, cu arma in mana. Ramane totusi dilematica legitimitatea declansarii razboiului impotriva celor doua state (vezi si recentul scandal cu care se confrunta cabinetul Tony Blair). Tot in acest numar din DESCOPER? va oferim: un exotic pictorial terra cu cele mai frumoase cascade din lume, o excursie D-cover prin orasele uitate ale Americii secolului al XIX-lea, un Body&mind in care va expunem corpul uman in toata goliciune sa si un biZZar onorat/bantuit de creaturile fantastice ale lui Mircea Cartarescu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase