Home » Revista Descopera » Editorial » Franturi de viitor

Franturi de viitor

Franturi de viitor
Publicat: 12.09.2007
Marile provocari stiintifice la care a trebuit sa faca fata secolul XX (fizica cuantica, explorarea spatiala, ingineria genetica etc.) l-au determinat pe Albert Einstein sa declare ca „uneori, progresul tehnologic este asemenea unui satar in mana unui criminal patologic.”

Astazi, la inceput de secol XXI, stiinta si tehnologia urmeaza un curs frenetic, aproape necontrolat, ale carui implicatii sunt, in cele mai multe cazuri, greu de prevazut. In laboratoarele care fabrica inteligenta artificiala apar androizi din ce in ce mai „umani”, dotati cu capacitatea de a interactiona social si de a invata din propriile greseli, iar la granita dintre chimie, inginerie si cibernetica se dezvolta o stiinta hibrida, alchimie a secolului XXI, care promite sa (re)construiasca viitorul prin prisma unor roboti liliputani, capabili sa manipuleze, in absolut orice combinatie posibila, structura atomilor.

Clinicile de bioinginerie au reusit performanta de a produce organe artificiale mai eficiente decat cele naturale – motiv pentru care, in viitorul apropiat, se preconizeaza ca vor fi extrem de cautate chiar si de catre cei care au un corp perfect sanatos. Iar razboiul din Irak a constituit, in mod cinic, o oportunitate excelenta pentru testarea celor mai moderne tehnologii militare. Chiar daca nu au jucat un rol-cheie in desfasurarea conflictului, prototipurile de bombe cu puls electromagnetic, costumele militare cu interfata directa om-computer si alte arme si echipamente sofisticate si-au demonstrat din plin capacitatile. Descopera va invita pe toti sa va pronuntati asupra acestor franturi de viitor, surprinse amanuntit in revista. Dar, spre deosebire de Albert Einstein, noi credem ca orice tehnologie avansata ascunde in sine un imens potential. Negativ sau pozitiv. In ultima instanta, insa, cursul vremii depinde de deciziile noastre.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase