Home » Stiinta » Adevărul despre homeopatie. Ce riscă cei care se tratează doar cu aceste remedii

Adevărul despre homeopatie. Ce riscă cei care se tratează doar cu aceste remedii

04.15.2014
Homeopatia, o metodă de tratament alternativ inventată în urmă cu 200 de ani, este tot mai populară în întreaga lume, deşi studiile ştiinţifice nu au demonstrat în niciun fel eficienţa acestor remedii. Recent, cercetătorii australieni au declarat că aceste produse sunt de fapt un simplu placebo, iar cei care le folosesc se tratează practic cu granule care conţin doar zahăr.

Remediile homeopate câştigă tot mai mult teren în detrimentul tratamentelor convenţionale.

Chiar şi prinţul Charles este un susţinător infocat al acestei metode de tratament, fiind implicat într-un scandal anul trecut, când a fost acuzat că ar fi încercat să facă lobby pentru folosirea acestor produse pe lângă un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie.

În anul 2010, autorităţile britanice au cheltuit 4 milioane de lire sterline pe tratamente homeopate recomandate pacienţilor, ca alternativă la medicamente. Guvernul a oferit fonduri pentru 5 spitale homeopate. În prezent, unele din acestea au fost închise, scrie The Guardian.

O cercetare realizată recent de Australian National Health and Medical Research Council a demonstrat că nu există niciun studiu care să ateste clar eficienţa acestor tratamente.

Remediile homeopate se vând sub formă de granule sau tincturi    (Foto: Shutterstock)Remediile homeopate se vând sub formă de granule sau tincturi

Concluzia experţilor australieni susţine o analiză realizată de guvernul britanic în anul 2010, care a arătat de asemenea că remediile homeopate nu sunt mai bune ca un placebo.

Granulele sau tincturile par să aibă rezultate bune în unele cazuri, când organismul poate lupta singur cu boala, dar în cazuri grave s-a ajuns chiar la deces. Prin urmare, persoanele care se bazează doar pe aceste produse şi refuză medicamentele îşi pun viaţa în pericol.

Pe ce se bazează homeopatia?

Concepţia care stă la baza acestei metode alternative de tratament este că organismul trebuie ajutat să se vindece singur.
Metoda de tratament  a fost inventată în anul 1796 de medicul german Samuel Hahnemann şi nu se bazează pe extracte din plante, cum greşit cred unii pacienţi.

Ideea lui Hahnemann este că administrarea în doze foarte mici a unei substanţe care în mod nornal ar îmbolnavi o persoană sănătoasă are efect benefic asupra unui bolnav şi vindecă boala respectivă. De exemplu, persoanele care suferă de insomnie se pot vindeca dacă vor lua coffea, un remediu făcut din cafea. Remediile homeopate conţin deci diluţii repetate în apă sau alcool din anumite substanţe.

Cât de mult trebuie diluată o substanşă pentru a fi considerată eficientă?

Practic, diluarea este atât de mare încât uneori în produs nu mai poate fi detectată nici măcar o moleculă din substanţa originală, astfel încât cercetătorii au observat că acele granule conţin deseori doar zahăr.

Hahnemann folosea de obicei diluţii 30C, considerând că o substanţă poate fi diluată la infinit. În realitate, cea mai mare diluţie care ar permite păstrarea a cel puţin o moleculă de substanţă activă este de 12C.

Remediile homeopate se bazează pe diluţii foarte mari ale unor substanţe active    (Foto: Shutterstock)Remediile homeopate se bazează pe diluţii foarte mari ale unor substanţe active

Asta nu a împiedicat însă companiile producătoare să vândă şi remedii cu o diluţie de chiar 200C, cum este Oscillococcinum. Asta înseamnă că un gram de substanţă activă a fost diluat în 100 de grame de apă, iar procesul a fost repetat de 200 de ori.

În tratamentul homeopat, un remediu este considerat cu atât mai eficient cu cât este mai diluat. Chiar dacă la o asemenea diluţie nu mai există absolut nimic din substanţa activă, homeopaţii consideră că remediul păstrează o „memorie” a acelui ingredient şi astfel are efect.

Cum se administrează remediile homeopate?

Granulele, cea mai populară formă în care utilizate acum aceste remedii, trebuie ţinute sub limbă până când se topesc. Medicii care le recomandă atrag atenţia că granulele nu trebuie atinse cu mâna, ci puse din tub direct în căpăcel şi apoi în gură.

Tratamentul trebuie luat la aproximativ o oră înainte sau după masă şi în perioada folosirii acestui remediu pacientul nu trebuie să bea ceai de mentă sau să folosească pastă de dinţi mentolată.

Cum a inventat Samuel Hahnemann noua metodă de tratament?

Nu trebui să uităm că în anul 1790 medicina convenţională utiliza lipitori pentru a vindeca bolile şi alte tratamente pe care acum le considerăm de-a dreptul şocante. Lesne de înţeles că medicul Hahnemann a căutat alte soluţii, care să fie mai eficiente şi care să nu producă pacienţilor şi mai multă suferinţă..

Medicul german Samuel Hahnemann este cel care a inventat noua metodă de tratament, în anul 1796    Medicul german Samuel Hahnemann este cel care a inventat noua metodă de tratament, în anul 1796

Ideea i-a venit după ce a consumat pudră din scoarţa arborelui cinchona şi a făcut febră. Scoarţa acesstui arbore conţine chinică, substanţă folosită pentru a trata malaria. Dar această temută boală se manifestă prin febră, prin urmare Hahnemann a crezut că arborele cinchona poate trata malaria. Astfel, s-a gândit el, dacă va folosi substanţa care produce o anumită boală va putea trata acea afecţiune. Şi în prezent medicii homeopaţi susţin că remediile lor pot trata malaria.

Pentru ce boli sunt recomandate remediile homeopate?

Cu siguranţă aţi auzit şi poate chiar aţi folosit celebrul Oscillococcinum, remediu recomandat pentru răceală şi gripă, care ar conţine ficat şi inimă de raţă. Cercetătorii nu au găsit însă în granulele vândute de Boiron decât zahăr. Totuşi, doar acest remediu aduce companiei un venit anual de peste 20 de milioane de dolari.

Pe lângă răceală şi gripă, homeopatia este recomandată de medicii care o promovează pentru absolut orice afecţiune. De la depresie, insomnie, alergie, până la boli foarte grave, cum sunt cancerul, SIDA sau Ebola, pentru care medicina convenţională nu are încă un tratament.

Cercetarea realizată de Australia’s National Health and Medical Research Council a demonstrat că remediile homeopate nu au niciun efect în tratarea a 68 de boli pentru care era recomandată. Printre acestea se numără: astmul, artrita, tulburările de somn, gripa şi răceala, sindromul de oboseală cronică, eczema, malaria sau arsurile.

Un studiu recent a demonstrat că produsele homeopate nu sunt mai eficiente ca un placebo    (Foto: Shutterstock)Un studiu recent a demonstrat că produsele homeopate nu sunt mai eficiente ca un placebo

În cadrul cercetătorii au fost analizate studii oferite de companii care susţin homeopatia, dar aceste documente nu ar putut demonstra eficienţa tratamentelor.

Specialiştii atrag atenţa că un remediu nu poate fi considerat bun doar pentru că un medic l-a recomandat sau pentru că unele persoane s-au vindecat după ce l-au luat. Uneori, este posibil că boala să fi trecut de la sine, deci să nu existe o relaţie cauză-efect între administrarea remediului şi vindecare.

În plus, profesorul John Dwyer, imunolog şi profesor de medicină la Universitatea din New South Wales, spune că nu trebuie neglijat nici efectul placebo, care este deosebit de puternic la unii pacienţi. Un bolnav se va vindeca doar pentru că este convins că a luat un tratament eficient.

În cazuri grave însă, folosirea exclusivă a homeopatiei a avut efecte tragice, ducând la decese în afecţiuni care ar fi putut fi rezolvate uşor prin medicina clasică.

Riscul este şi mai mare în cazul celor care refuza vaccinarea şi aleg vaccinurile homeopate, inclusiv pentru copiii lor. Aceste „vaccinuri” nu-i feresc însă pe micuţi de boli grave, cum este tuberculoza.

Cât se câştigă din această afacere?

Cele mai mari companii de pe piaţa remediilor homeopate sunt Boiron, Weleda şi Nelson’s. În Marea Britanie, piaţa acestor produse se ridică la peste 213 milioane de lire sterline anual, în Statele Unite la 300 de milioane de dolari, iar în Franţa şi Germania la câte 400 de milioane de lire sterline.

Surse: BBC News, The Independent, The Economist, Homeopathy Awareness Week, The Guardian

 
 

Cele mai noi articole
Cum a votat astronauta Kate Rubins de pe Staţia Spaţială Internaţională: „Este esenţial să participăm la democraţie”
Cum a votat astronauta Kate Rubins de pe Staţia Spaţială Internaţională: „Este esenţial să participăm la democraţie”
Italia şi Spania impun noi restricţii din cauza noului val de îmbolnăviri cu coronavirus
Italia şi Spania impun noi restricţii din cauza noului val de îmbolnăviri cu coronavirus
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cine va prelua conducerea Samsung după moartea lui Lee Kun-Hee
Cine va prelua conducerea Samsung după moartea lui Lee Kun-Hee
Sistemul imunitar al copiilor din Finlanda a fost schimbat, după ce creșele au construit „mini păduri”
Sistemul imunitar al copiilor din Finlanda a fost schimbat, după ce creșele au construit „mini păduri”
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Poze nud false cu mii de femei, produse cu tehnologie deepfake, circulă pe rețelele de socializare online
Poze nud false cu mii de femei, produse cu tehnologie deepfake, circulă pe rețelele de socializare online
Descoperirea unor lame mumificate dezvăluie noi detalii despre incași
Descoperirea unor lame mumificate dezvăluie noi detalii despre incași
Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet
Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet
Meteorologii anunță un sfârșit de toamnă cu vreme frumoasă, însă va ploua în mai multe regiuni
Meteorologii anunță un sfârșit de toamnă cu vreme frumoasă, însă va ploua în mai multe regiuni
Trădarea polonezilor, pedepsită aspru de Ştefan Cel Mare. Una dintre cele mai mari VICTORII ale românilor
Trădarea polonezilor, pedepsită aspru de Ştefan Cel Mare. Una dintre cele mai mari VICTORII ale românilor
Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost spart. Haker-ul a ghicit parola președintelui american
Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost spart. Haker-ul a ghicit parola președintelui american
Huawei lansează două noi servicii: Petal Maps și HUAWEI Docs
Huawei lansează două noi servicii: Petal Maps și HUAWEI Docs
Rusia folosește un sistem de rachete din vremea Războiului Rece pentru a apăra Crimeea
Rusia folosește un sistem de rachete din vremea Războiului Rece pentru a apăra Crimeea
Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței
Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței
Un celebru gheizer din Yellowstone ar putea să „adoarmă”. Cercetătorii spun că a mai făcut asta în urmă cu 800 de ani
Un celebru gheizer din Yellowstone ar putea să „adoarmă”. Cercetătorii spun că a mai făcut asta în urmă cu 800 de ani
Viitorul explorării spațiale ar putea fi reprezentat de motoarele cu fuziune
Viitorul explorării spațiale ar putea fi reprezentat de motoarele cu fuziune
Tesla încă nu a atins autonomia completă a automobilelor sale
Tesla încă nu a atins autonomia completă a automobilelor sale