Home » Știință » 6 explicaţii ştiinţifice ale stafiilor. Ce s-a întâmplat în realitate când ai avut senzaţia că ai văzut una

6 explicaţii ştiinţifice ale stafiilor. Ce s-a întâmplat în realitate când ai avut senzaţia că ai văzut una

Publicat: 31.10.2015
Un număr suprinzător de mare de oameni cred în stafii, fantome şi strigoi. Un sondaj de opinie realizat în 2014 în Mare Britanie a arătat că mai mult de 52% dintre cei chestionaţi cred în existenţa forţelor supranaturale. Acelaşi sondaj, realizat în 2015 de Universitatea Chapman din SUA, a arătat că mai mult de 40 la sută dintre americani cred ca unele locuri sunt bântuite de stafii. Dincolo de acestea, toate incidentele nocturne au o explicaţie ştiinfică mai mult decât ideea unei existenţe agitate după moarte.
Prezenţa fantomatică din casă are, cu siguranţă, una din cele 6 explicaţii de mai jos:
 
1. Câmpul electromagnetic
 
Decenii la rând, neurologul canadian, Michael Persinger, a studiat efectele electromagnetice ale percepţiei oamenilor asupra stafiilor. Acesta a lansat ipoteze conform cărora câmpurilor magnetice, imperceptibile la nivelul inconştient, pot face oamenii să simtă o “prezenţă”. Această senzaţie ar fi cauzată de un model neobişnuit de activitate temporară în emisferele cerebrale. 
 
Michael Persinger a studiat reacţiile oamenilor într-un laborator special, unde aceştia erau invitaţi să-şi pună o cască pe cap numită “Casca lui Dumnezeu”. Cercetătorul a demonstrat că anumite modele de câmpuri magnetice slabe, care acţionează asupra capului unui om, în decursul a 15-30 de minute, poate crea percepţia că există o prezenţă invizibilă în cameră.
 
2. Infrasunetul
 
Infrasunetul este un sunetul emis la nivelul undelor imperceptibile urechii omului. Numai animalele pot recepţiona la aceste sunete. Vibraţiile pe frecvenţe joase pot provoca un disconfort fiziologic distinct. Savanţii au studiat efectul turbinelor eoliene şi zgomotul din traficul apropiat locuinţelor şi au demonstrat că zgomotele pe frecvenţe joase cauzează dezorientare, senzaţia de panică, modificări ale ritmului cardiac, în presiunea arterială şi alte efecte, care pot fi asociate cu vizita unei fantome.
 
Inginerul Vic Tandy a scris într-o lucrare de a sa despre experienţa proprie, descoperind că motivul stării sale depresive şi de inconfort erau cauzate de un ventilator care lucra pe o frecvenţă de 19 Hz . Acest dispozitiv emitea sunete prin vibraţii imposibile de auzit, acestea având efecte derutante. 
 
3. Mucegaiul
 
Shane Rogers, professor de inginerie de la Universitatea Clarkson din SUA, şi-a petrecut ultimele luni, căutând locuri în care s-ar fi petrecut activităţi paranormale şi toate aceste locuri ar fi avut mucegai. Cercetările preliminare au arătat că unele tipuri de mucegai pot cauza simptome stranii cum ar fi frica nefondată şi demenţa. 
 
4. Intoxicaţiile cu monoxid de carbon
 
În anul 1921, medicul  W.H. Wilmer a publicat o povestire în revista ”American Journal of Ophthalmology”, care vorbea despre o famile reală. Membrii familiei H. au început să se confrunte cu fenomene ciudate de când s-au mutat într-o casă veche. Aceştia auzeau cum articolele de mobilier se deplasau, iar voci stranii se auzeau în noapte, toate demonstrau o prezenţă invizibilă. 
 
Toate s-au terminat când a fost descoperit că o sobă defectă umplea casa cu monoxid de carbon, provocând halucinaţii vizuale şi auditive. Soba a fost reparată, iar familia H. (aşa era numită în literatura medicală) s-a reîntors la viaţa lor fără de stafii.
 
5. Cineva a zis că este real
 
Într-un studiu din anul 2014, realizat de psihologii de la Universitatea din Londra, participanţii au vizionat o secvenţă video în care o presupusă cheie metalică era indoită cu puterea minţii. Studiul presupunea că un “participant” (care, de fapt, era unul dintre cercetători) afirma că a văzut cu ochii lui cum cheia a fost îndoită. “Părerea unei persoane poate influenţa memoria alteia”, afirmă coautorul studiului Christopher French.
 
Dacă cineva afirmă cu încredere că a văzut o fantomă, acesta ar putea influenţa colegul de alături, făcându-l să creadă că şi el a văzut acelaşi lucru.
 
6. Noi vrem să credem
 
„Există o parte motivaţională în ceea ce priveşte credinţa în fantome. Noi ne dorim să credem în viaţa după moarte. Ideea imortalităţii noastre nu este una confortabilă pentru oameni”, afirmă Christopher French. Confirmarea vine din următoarea afirmaţie a cerectătorului: “Este mult mai uşor să creadem în dovezi decât să credem în ceea ce ne dorim să credem”.
 
Sursa: Mental Floss
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase