Home » Știință » Materialul REVOLUŢIONAR folosit la construirea aeronavelor spaţiale

Materialul REVOLUŢIONAR folosit la construirea aeronavelor spaţiale

Materialul REVOLUŢIONAR folosit la construirea aeronavelor spaţiale
Publicat: 05.01.2016
Produsul poate rezista la temperaturi de până la 1700 °C.

Ceramica este un material folosit din ce în ce mai des în dezvoltarea tehnologiilor de vârf. Motivul principal îl constituie multitudinea de proprietăţi pe care acest compus le are: duritate, stabilitate dimensională, rezistenţă la uzură etc. Toate aceste caracteristici pot aduce îmbunătăţiri industriei aerospaţiale, iar inginerii nu ezită să profite de ele.

Cercetători din cadrul Laboratoarelor HRL din Malibu, California, au reuşit să îl obţină cu ajutorul unei imprimante 3-D piese ceramice, pe care le pot încorpora aeronavelor spaţiale. Principala inovaţie constă în depăşirea principalei probleme întâmpinate în producerea acestui material: tendinţa de a se sparge. Această descoperire ar putea fi folosită pentru a realiza caroserii din ceramică, motoare sau chiar aeronave hipersonice.

Materialul revoluţionar reprezintă, de fapt, un tip de răşină, care, atunci când este prelucrată, se transformă în ceramică. Produsul rezultat poate rezista la temperaturi de până la 1700 °C, fiind de 10 mai durabil decât alte materiale similare.

„Ceramica se prelucrează mult mai greu decât plasticul sau metalul, deoarece are o maleabilitate scăzută. Prin urmare, am creat o răşină pe care am printat-o asemenea unui polimer. După ce a fost expus acţiunii focului, răşina s-a transformat în ceramică”, a declarat Tobias Schaedler, cercetător în cadrul Laboratoarelor HRL din Malibu.

Un alt tip de ceramică, alumina (oxid natural de aluminiu), este folosit deja în construirea de vehicule aerospaţiale ce funcţionează cu ajutorul propulsoarelor de ion. Astfel de motoare folosesc energie electrică pentru a încălzi combustibilul gazos, generând ioni.

Imprimarea de piese ceramice ar putea stimula industria producătoare de maşini alimentate cu gaz. Astfel, prin comparaţie cu aeronavele spaţiale, se pot produce motoare rezistente la temperaturi ridicate, utilizate pentru propulsarea de vehicule la viteze foarte mari.

Sursa: discovery.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase