Home » Știință » Oamenii de stiinţă au dezvoltat un curent electric nedureros, care ar putea înlocui acul dentistului. VIDEO

Oamenii de stiinţă au dezvoltat un curent electric nedureros, care ar putea înlocui acul dentistului. VIDEO

Oamenii de stiinţă au dezvoltat un curent electric nedureros, care ar putea înlocui acul dentistului. VIDEO
Publicat: 31.01.2016
Cercetătorii din Brazilia au dezvoltat o nouă tehnică anestezică care ar permite evitarea injecţiei din cabinetul medicului stomatolog.
Procedura foloseşte un curent electric mic, nedureros, pentru a mări un analgezic local (sub forma unui hidrogel, unguent sau spray), iar echipa a descris rezultatele ca fiind cu acţiune rapidă şi de lungă durată în cadrul studiilor pe animale.
 
Acest analgezic local (de obicei, un gel care conţine lidocaină şi prilocaină) este adesea folosit pentru a amorţi durerea acului, dar echipa de la Universitatea din São Paulo a investigat dacă ar putea fi îmbunătăţită această metodă până la eliminarea necesităţii de a utiliza un ac în favoarea unui anestezic suplimentar nou. Acest lucru s-a dovedit real prin intermediul procesului de ionoforeză, când un câmp electric produce un flux de ioni defuzivi. Ionoforeza a putut să crească eficienţa anestezicului local în gura unui porc.
 
”Noua procedură ar putea fi îndrăgită din mai multe aspecte, una că este nedureroasă şi că poate salva bani suplimentari, fiindcă reduce riscul de contaminare şi infecţie. Intervenţia fără ac ar putea reduce costurile, ar îmbunătăţi înţelegerea pacientului, ar facilita aplicarea şi reducea riscurilor de intoxicaţie şi contaminare. Acest lucru poate facilita accesul la tratamente dentare mai eficiente şi sigure pentru mii de oameni din întreaga lume”, a declarat autorul studiului, Renata Fonseca Vianna Lopez. 
 
Primul pas este să se adăuge un polimer de hidrogel anestezic, să-l păstreze ferm lipit de mucoasa gurii. Apoi două anestezice suplimentare, clorhidrat de prilocaina (PCL) şi clorhidrat de lidocaină (LCL) aplicate înaintea curentului electric. Rezultatul este un anestezic care are acţiune rapidă şi de lungă durată, cu un raport de 12 ori mai mare în pătrunderea anestezicului prin cavitatea bucală.
 
Următorul pas este de a lucra în direcţia studiilor preclinice pentru a testa tehnologia pe oameni. Şi explorarea altor domenii ale medicinei care pot beneficia de această tehnologia, cum ar fi tratamentul cancerului.
 
 
„De-a lungul ultimilor ani, grupul nostru de cercetare a lucrat cu privire la dezvoltarea noilor sisteme de livrare a medicamentelor pentru tratamentul bolilor dermatologice şi oculare. Pielea şi ochii creează multiple provocări pentru livrarea de medicamente, asa ca ne-am concentrat pe îmbunătăţirea procesului de livrare a medicamentelor către aceste organe cu ajutorul nanotehnologiei, ionoforezei şi sonoforezei, care foloseşte undele sonore”, a declarat Lopez. 
 
Utilizarea curenţilor electrici în practica stomatologică nu este complet nouă: în 2014, cercetătorii de la Kings College, Londra, în Marea Britanie au dezvoltat un tip de curent electric nedureros, care a fost capabil să promoveze întoarcerea calciului, fosfatului şi altor substanţe înapoi în smalţul dintelui.
 
 
Citeşte şi:
 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase