Home » Știință » Cercetătorii au creat dispozitivul care produce vin non-stop

Cercetătorii au creat dispozitivul care produce vin non-stop

Publicat: 13.07.2016
Cercetătorii au creat un dispozitiv miniatural capabil să producă o cantitate infinită de vin

,,Micro vinăria” a fost testată de cercetătorii americani şi elveţieni. Aceasta ar putea transforma sucul de struguri vechi în vin, în mai puţin de o oră.

Invenţia a fost patentată de cercetătorul Daniel Attinger de la Universitatea Iowa State. Deşi pare o nouă ustensilă de bucătărie, ea va fi utilizată momentan doar pentru cercetări. Attinger a inventat produsul pentru a-i ajuta pe somelieri şi pe cei care produc vinul să înţeleagă mult mai bine procesul de fermentaţie.

Vinul este fabricat în mod tradiţional, prin adăugarea drojdiei în butoaiele cu suc de struguri. Procesul poate dura până la trei săptămâni. Prin utilizarea invenţiei, aceeaşi reacţie are loc mult mai rapid.

Drojdia este depozitată în mici compartimente, ca mai apoi să fie eliberată în canalul principal, printr-o membrană cu nanopori perforată.

Când drojdia se combină cu sucul de struguri, aceasta absoarbe zaharurile şi eliberează alcool şi dioxid de carbon, asemănător cu procesul realizat în butoi.

,,Să presupunem că un producâtor de vin din Lavaux (Elveţia) descoperă că un anumit tip de drojdie sau un anumit tip de fermentaţie produc un tip de vin cu un gust prea amărui. Am putea foarte rapid să testăm alte alternative,” a declarat Attinger.

În prezent, cercetătorul testează ,,micro vinăria” împreună cu cercetătorii de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, din Elveţia. Invenţia i-ar putea ajuta pe producătorii de vin să testeze mult mai rapid soiurile şi temperatura de fermentare. Desigur, ea i-ar putea ajuta pe producătorii de vin să lupte impotriva încălzirii globale, deoarece temperaturile crescute afectează podgoriile.

,,Schimbările climatice au un impact important asupra calităţii culturilor de vie din lume. Din cauza căldurii excesive, unele culturi se coc mult mai repede, grăbind procesul de producere, fapt ce poate schimba nivelul de alcool din vin sau gustul acestuia. Trebuia să găsim noi metode de adaptare,” a declarat Attinger.

Cercetătorii nu scot din calcul utilizarea invenţiei de către iubitorii de vin în confortul casei, dar există anumite dezavantaje de care ar trebui să fie conştienţi.

În primul rând volumul, maşinăria produce doar un mililitru de vin pe oră, astfel pentru a umple un singur pahar ar dura aproximativ zece zile.

În timp ce sistemul produce vin special pentru degustare, cercetătorii avertizează că nu este indicat pentru consumul regulat.

Desigur, aceste dezavantaje nu-i vor opri pe iubitorii de vin să îşi dorească propiea măşinărie care produce vin nelimitat, în ciuda unor ,,mici” dezavantaje.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase