Prima pagină Stiinta

Bagajul genetic, important în stabilirea dietelor

Redactia Descopera.ro | 07.18.2016 | ● Vizualizări: 1017
Foto:livescience.com     + zoom
Galerie foto (1)

Rezultatele obţinute în urma cercetării pe şoarecii de laborator constituie un model foarte important pentru studierea efectelor pe care bagajul genetic le care supra eficienţei dietelor

Cercetarea a fost făcută pe patru grupuri de şoareci de laborator cărora li s-au dat diferite tipuri de mâncare - occidentală, japoneză, mediteraneană şi mâncare folosită în cadrul dietei Atkin, bogată în grăsimi, dar săracă în carbohidraţi. 

În preparatele folosite în dieta mediteraneană a fost adăugat vin roşu, în timp ce în cazul celei japoneze cercetătorii au adăugat extract de ceai verde. Aceştia au procedat astfel pentru a aduce mâncarea cât mai aproape de cea folosită în alimentaţia oamenilor. 

Cobaii au fost lăsaţi să mănânce cât au vrut, iar oamenii de ştiinţă au înregistrat cantităţile. 

Şase luni mai târziu, cercetătorii au ajuns la concluzia că una dintre tulpinile genetice prezente la şoarecii incluşi în cercetare le-a cauzat acestora obezitate şi probleme cu ficatul după ce au fost hrăniţi în stilul occidental, în timp ce dieta Atkin nu cauza această transformare. 

O altă tulpină s-a tradus în obezitate în cazul dietei Atkin, adăugându-se şi probleme legate de metabolism. 

„Studiul nostru arată că rezultatul unei diete asupra organismului este strâns legat de particularităţile genetice ale persoanei care ţine acea dietă. Acest lucru se traduce prin faptul că fiecare persoană are o anumită dietă care poate da rezultate în cazul ei”, a explicat medicul William Barrington, unul dintre realizatorii cercetării. 

Rezultatele obţinute în urma cercetării pe şoarecii de laborator constituie un model foarte important pentru studierea efectelor pe care bagajul genetic le care supra eficienţei dietelor în cazul oamenilor pentru că aceste animale prezintă riscuri de dezvoltare a obezităţii şi a sindromului metabolic similare cu cele prezente în cazul oamenilor. 

Sursa: gandul.info

Vă mai recomandăm şi: A fost identificată gena care ne face optimişti!

                                            A fost descoperita gena “dezmatului”

                                            O gena decide “sexul” creierului