Prima pagină Stiinta

Pierdut în 2015, robotul Philae a fost găsit de Rosetta. ''Sunt impresionat că am descoperit în sfârşit''

Oana Bujor 09.07.2016 | ● Vizualizări: 3410

Cu o lună înainte de terminarea misiunii, sonda spaţială europeană Rosetta s-a amplasat deasuprea cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, unde a descoperit, într-o crăpătură, robotul pierdut Philae.

Precum jucăria unui copil de pe plajă, într-o imagine cu rezoluţie mare a priveliştii de pe suprafaţa cometei se poate observa un obiect dreptunghiular. Privit de aproape este robotul Philae.

Pe 14 noiembrie 2014, robotul a aterizat dramatic pe suprafaţa prăfuită a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, după ce a fost lansat de sonda spaţială Rosetta. Philae nu a reuşit să-şi ancoreze cârligele, acesta a început  să se deplaseze pe o traiectorie necunoscută. Gravitaţia cometei l-a ţinut pe suprafaţă, prevenind  plutirea sa în spaţiu. Când echipa de la sol a încercat să reia contactul cu minilaboratorul au observat că acesta s-a amplasat  sub o stâncă care bloca lumina soară, astfel Philae nu a mai reuşit să se reîncarce. Inginerii au încercat să-l salveze, însă toată bateria sa s-a terminat, aceştia au încercat să strângă cât mai multe informaţii înainte ca robotul să se oprească.

În 2015, cometa s-a apropiat de Soare şi lumina a reuşit să pătrundă din nou prin panourile solare ale lui Philae, bateria lui s-a încărcat îndeajuns încât să poată relua conexiunea cu Pământul. Însă după acest moment nu a mai fost observată nicio activitate a minilaboratorului.

În imaginile realizate de camera sondei Rosetta se poate observa minilaboratorul Philae, care s-a răsturnat pe o parte, fiind blocat într-o crăpătură întunecată.

,,După luni de muncă, sunt impresionat că am descoperit în sfârşit aceste poze cu Philae,'' a declarat Laurence O'Rourke coordonatorul echpei de căutări.

Sursa: Seeker

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: