Home » Știință » Explozia rachetei Falcon 9 a afectat industria spaţială. Majoritatea companiilor şi-au amânat proiectele viitoare

Explozia rachetei Falcon 9 a afectat industria spaţială. Majoritatea companiilor şi-au amânat proiectele viitoare

Explozia rachetei Falcon 9 a afectat industria spaţială. Majoritatea companiilor şi-au amânat proiectele viitoare
Publicat: 09.09.2016
Aparenta explozie a rachetei Falcon 9 a companiei Space X, din timpul testelor de igniţie de la sol, va afecta comercianţii şi clienţii guvernamentali, aceştia considerând un pericol achiziţii de la operatorul de sateliţi.

Explozia din 1 septembrie a avut loc în timpul aranjamentelor pentru testul de la sol care face parte din rutina celor de la Space X. Testul a avut loc cu trei zile înainte de lansarea programată a satelitului de comunicaţii Amos-6.

Space X a declarat că satelitul a fost distrus de explozie, fapt ce ar putea periclita planurile de achiziţie ale Spacecom  de către Beijing Xinwei Technology Group. Înţelegerea a avut loc pe 24 august, însă compania aştepta să vadă succesul primei lansări. Acţiunile celor de la Spacecom au scăzut cu 9% la Bursa de Schimb din Tel Aviv. 

În timp ce cauza exploziei este necunoscută, Falcon 9 ar putea avea un efect puternic asupra cumpărătorilor şi a celor de la NASA. Space X a plănuit să vândă nouă rachete Falcon 9, inclusiv satelitul Amos-6, până la sfârşitul lui 2016. Acum, aceste comenzi ar putea fi amânate cu câteva săptămâni sau luni.

Una dintre firmele afectate este Iridium, care plănuia să lanseze primii zece sateliţi cu ajutorul lui Falcon 9, de pe baza Vandenberg Air Force din California.  SES, o altă companie, dorea să-şi lanseze sateliţii SES-10 şi SES-11 de pe două rachete Falcon 9, anul acesta. SES-10 ar fi trebui să fie lansat de o rachetă reutilizabilă pentru prima oară.

Alte companii şi clienţi internaţionali programaţi să utilizeze rachetele Falcon 9  sunt EchoStar, KT Corp, Programul Naţional Spaţial din Taiwan şi Coreea.

NASA plănuia să lanseze satelitul cu provizii către Staţia Spaţială în noiembrie cu ajutorul unei rachete de la Space X. În cazul acesta o mică amânare poate complica situaţia deoarece NASA se confruntă deja cu amânări din partea navei spaţiale Orbital ATK Cygnus care era programat în august.

Sursa: Space

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase