Cinci idei faimoase care au apărut în urma unui vis de noapte. Unele invenţii sunt indispensabile în zilele noastre

30 10. 2016, 09:00

1. Primul tabel periodic

Dmitri Mendeleev (născut în 1834) a fost un renumit chimist. Acesta a preluat provocarea de a crea un mod ştiinţific şi logic de prezentare a tuturor elementelor descoperite. Deşi credea că va fi uşor chimistul a întâmpinat probleme la început. Într-o noapte, însă, a avut un vis unde toate gândurile sale s-au aşezat într-un mod firesc. După cum afirmă şi acesta în jurnalul său: ,,Am văzut în visul meu un tabel în care toate elementele erau la locul lor. Când m-am trezit, am notat imediat ideea pe o foaie de hârtie”.

Acesta a desenat un tabel şi a sortat elementele în funcţie de greutatea atomică, tabelul a fost publicat în 1869.  Aceasta a fost baza tabelului periodic modern în care elementele sunt sortate în funcţie de numărul de protoni dintr-un atom al fiecărui element.

2. Google

Când era la colegiu în 1996, Larry Page a avut un sentiment constant că a fost admis la facultate doar datorită unei erori de scriere.  Presat de ideea că ar putea fi dat afară de la facultate în orice moment, tânărul a avut un vis ciudat. 

El a visat că descărca şi depozita intenetul pe diferite computere. Când s-a trezit a realizat anumite calcule matematice pentru a şti dacă acel lucru este posibil. Din cauza problemelor de stocare nu se putea realiza o tehnică de salvare a paginilor întregi de internet pe computer. Însă era posibil să stochezi linkurile către anumite siteuri.

Visul i-a oferit lui Page ideea de colactare a tuturor linkurilor, în cele din urmă totul a evoluat în Google pe care îl cunoaştem astăzi.

3. Teoria relativităţii

Una dintre cele mai faimoase teorii ale lui Albert Einstein a fost inspirată de un vis straniu.

El a visat că privea o vacă cum mânca iarbă printr-un gard electric, dar vacile nu erau electrocutate de acesta. Einstein a atins gardul şi şi-a dat seama de ce nu erau deranjate de acesta. Gardul nu avea încărcătură electrică.

Un fermier s-a apropiat de gard şi a înlocuit bateria, moment în care toate vacile au sărit în spate în acelaşi timp. Einstein a vorbit cu fermierul despre priveliştea vacilor care au sărit în acelaşi timp. Confuz, fermierul i-a spus că vacile au sărit una după cealaltă atunci când electricitatea a început să pătrundă din  nou prin gardul electric.

Când Einstein s-a trezit, visul i-a dat ideea conform căreia un observator vede cum un proces se întâmplă instant în timp ce altul vede acelaşi proces desfăşurându-se în secvenţe. Acestea au format baza teoriei relativităţii.

4. Tintin al lui Herge din Tibet

Herge, creatorul lui Tintin, avea un coşmar recurent, după cum a afirmat acesta. ,,Visele mele erau în general despre spaţii mari albe. Îmi amintesc că într-unul mă aflam într-un turn imens confecţionat din mai multe rampe. Frunzele uscate cădeau şi acopereau totul în jur. Într-un anumit moment dintr-un alcov de un alb imaculat a apărut un schelet alb care a încercat să mă prindă. Apoi, în mod instantaneu, totul din jur a devenit alb”.

Un psiholog i-a spus lui Herge că visele sunt provocate de munca depusă anterior asupra personajului Tintin. Astfel, Herge l-a creat pe Tintin în Tibet, poveste care are loc în mare parte în Alpi.

5. Frankenstein 

Mary Shelley se afla la o adunare găzduită de lordul Byron. Deşi trebuia să fie o vacanţă de vară, erupţia vulcanică din estul Indiilor Olandeze a blocat soarele, fapt ce a pus capăt unei veri călduroase.

Pentru a trece de timpul mohorât, participanţii au început să spună poveşti cu fantome germane în jurul unui foc de tabără. Inspirată de sesiune, Marry i-a provocat pe toţi să inventeze şi să povestească propria lor poveste cu fantome bazată pe cărţile pe care le citiseră. 

În aceea noapte, Marry a avut un vis despre un cercetător nebun care încerca să se joace de-a Dumnezeu prin inventarea unei noi rase de om. Totul a căpătat forma lui Frankenstein.

Sursa: ListVerse

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

20 de invenţii absurde ale secolului 20
 
Cele mai grozave 20 de invenţii din 2015 – FOTO
 
10 invenţii ale cercetătorilor NASA, care au ajuns produse folosite de noi în viaţa de zi cu zi – FOTO
 
Cele mai mari 50 de invenţii şi inovaţii de la roată încoace