Home » Știință » Un medicament pentru răceală poate opri răspândirea celulelor canceroase

Un medicament pentru răceală poate opri răspândirea celulelor canceroase

Un medicament pentru răceală poate opri răspândirea celulelor canceroase
Publicat: 23.10.2016
Un medicament folosit în mod constant pentru tratarea răcelilor ar putea fi utilizat pentru stoparea răspândirii cancerului de la nivelul vezicii urinare, după cum arată un studiu recent al cercetătorilor japonezi, citat de The Independent.

Cercetătorii din Japonia au constatat că un medicament antiinflamator nesteroidian a oprit răsândirea cancerului şi a redus rezistenţa manifestată de organism la chimioterapice. Testele au fost făcute pe şoareci de laborator. 

Obţinerea acestor rezultate creşte speranţele obţinerii unui leac pentru o boală care omoară foarte multe persoane la nivel mondial în fiecare an. 

Cancerul de vezică urinară poate fi împărţit în două tipuri. O primă formă este neinvazivă la nivelul muşchilor şi are o rată de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani de până la 90%. Cea de-a doua formă este cea invazivă în care şansele de supravieţuire scad până la 10% pe o perioadă de cinci ani. 

Acest tip de cancer este tratat în mod obişnuit cu chimioterapice, însă se dovedeşte că acesta a început să manifeste o rezistenţă la tratamentul clasic şi, pe această cale, să se extindă şi la celelalte organe. 

După ce au injectat în corpul şoarecilor de laborator celule canceroase, oamenii de ştiinţă au vrut să vadă cum răspund aceste celule la un tratament cu acid flufenamic, un medicament folosit în mod obişnuit la tratarea răcelii. 

S-a dovedit că sub acţiunea acestui medicament înmulţirea celulelor canceroase s-a oprit, iar organismul a devenit din nou sensibil la chimioterapice. 

Cancerul de vezică urinară este al nouălea tip de cancer cauzator de moarte în Europa şi aproximativ 165.100 de persoane au murit la nivel mondial în 2012 din cauza acestei afecţiuni. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase