Home » Știință » Acum 6.000 de ani, deşertul Sahara era o zonă tropicală ploioasă. Ce s-a întâmplat cu regiunea?

Acum 6.000 de ani, deşertul Sahara era o zonă tropicală ploioasă. Ce s-a întâmplat cu regiunea?

Acum 6.000 de ani, deşertul Sahara era o zonă tropicală ploioasă. Ce s-a întâmplat cu regiunea?
Publicat: 04.12.2016
Un cercetător din Texas încearcă să descopere motivele transformărilor climatice, acestea ar putea ajuta la previziunea precipitaţiilor din lume.

Acum 6.000 de ani, deşertul Sahara era acoperit de vegetaţie şi avea parte de o mulţime de ploi, dar schimbările climatice din lume au transformat regiunea într-una dintre cele mai aride zone de pe Pământ.

Robert Korty, profesor din cadrul Department of Atmospheric Science, împreună cu Wiliam Boos, din cadrul Universităţii Yale, şi-au publicat studiul în revista Nature Geoscience. Cei doi cercetători au analizat tiparul precipitaţiilor din era Holocen şi le-au comparat cu precipitaţiile prezente din regiunea pădurilor tropicale. Utilizând modele pe computer şi alte informaţii, cercetătorii au descoperit legături între precipitaţiile de acum sute de ani şi cele din prezent.

,,Schema pe care au dezvoltat-o ne ajută să înţelegem de ce apar ploile tropicale în anumite zone,” a declarat Korty. ,,Ploile tropicale sunt legate de fenomenele din lume prin intermediul circulaţiei atmosferice Hadley, dar nu poate prezice schimbările climatice din alte zone, deoarece există un şir de evenimente foarte complex,” adaugă el. 

Circulaţia Hadley este o circulaţie atmosferică care apare în apropiere de ecuator. Aceasta este legată de vânturile subtropicale, ploile tropicale, aceasta afectând poziţia anumitor uragane sau furtuni. Atunci când coboară către subtropice, creează condiţii asemănătoare cu cele deşertice. Majoritatea zonelor aride de pe Pământ sunt localizate în regiuni aflate sub circulaţia Hadley.

 ,,Ştim că acum 6.000 de ani, Sahara era un loc ploios,” spune Korty. ,,Este, încă, un mister cum ploile tropicale s-au îndepărtat atât de mult de ecuator,” adaugă el.

Sursa: Science Daily

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase