Home » Știință » Gene Cernan, ultimul om care a ajuns pe Lună, a murit. ”Am fost doar un copil în America, crescând cu un vis”

Gene Cernan, ultimul om care a ajuns pe Lună, a murit. ”Am fost doar un copil în America, crescând cu un vis”

Publicat: 17.01.2017
Gene Cernan, ultimul astronaut care a ajuns pe Lună, a murit luni la vârsta de 82 de ani, a anunţat NASA.

„Suntem îndureraţi de pierderea astronautului pensionat al NASA, Gene Cernan, ultimul om care a păşit pe Luna”, se menţionează într-un scurt comunicat al NASA. Totodată, se mai precizează că Cernan a murit înconjurat de familie, la vârsta de 82 de ani, scrie Daily Mail.

Eugene Andrew Cernan, cunoscut ca Gene, a fost comandantul navei spaţiale Apollo 17 în ultima misiune care a dus oameni pe Lună. Lansarea navei a fost, pentru NASA, prima lansare nocturnă a unei nave cu echipaj.

În data de 17 decembrie 1972, Cernan şi colegul său Harrison Schmitt au ieşit din modulul de aselenizare pe suprafaţa satelitului Terrei. Au călătorit circa 30 de km în modulul lunar, timp de 22 de ore, pe parcursul a trei zile, perioadă în care au adunat aproximativ 100 de kilograme de roci.

Sursa: Wikimedia

”Am fost doar un copil în America, crescând cu un vis. Astăzi, ceea ce este cel mai important pentru mine este dorinţa mea de a inspira pasiune în inimile şi mintea generaţiilor viitoare de tineri, bărbaţi şi femei, de a vedea că visurile lor imposibile devin realitate”, afirma el recent, potrivit NASA.

Apollo 17 a fost cel de-al treilea zbor spaţial al lui Cernan, el fiind al 11-lea om care a ajuns pe Lună. Înainte de lansarea din decembrie 1972, Cernan a fost pilot în Misiunea Gemenii 9A din iunie 1966 şi pilot pe modulul lunar Apollo 10, în mai 1969. El a fost şi pilot de rezervă pentru Gemenii 12, precum şi pilot de rezervă pentru modulul Apollo 7, iar pe Apollo 14 a fost comandant de rezervă.

 

Cernan în Misiunea Gemenii 9A din iunie 1966 / Sursa: Wikimedia

Cernan a avut la activ 566 de ore şi 15 minute petrecute în spaţiu, dintre care 73 de ore au fost petrecute pe suprafaţa Lunii.

S-a născut pe 14 martie 1934 la Chicago, într-o familie de imigranţi, tatăl fiind slovac, iar mama cehă. Înainte de a deveni astronaut, Gene Cernan a fost ofiţer al aviaţiei Marinei SUA, inginer electrician şi de aeronave şi pilot de vânătoare. În 1976, s-a pensionat de la NASA şi din Marina Militară americană, după 20 de ani de activitate în domeniu. Ulterior, a contribuit la lansarea liniei aeriene Air One şi a fost consultant pentru energie şi tehnică aerospaţială şi comentator de specialitate pentru televiziunea ABC News.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase