Home » Știință » Cum poţi deveni supererou? Genele mutante care te pot face să ai super-puteri. Ozzy Osbourne deţine una dintre ele

Cum poţi deveni supererou? Genele mutante care te pot face să ai super-puteri. Ozzy Osbourne deţine una dintre ele

Publicat: 18.02.2017
Într-un anumit moment al vieţii orice persoană şi-a imaginat cum ar fi dacă ar avea super-puteri. Ei bine aceste vise ar putea deveni realitate, geneticienii au urmărit în ultima perioadă mutaţii specifice responsabile pentru anumite abilităţi incredibile.

10. Oase rezistente

Sursa: Wikimedia

Ruperea unui os îţi poate distruge câteva săptămâni din viaţă. Deşi este unul dintre cele mai dure elemente din corpul uman, osul nu este nicidecum invulnerabil. Desigur, unele persoane cu o mutaţie extrem de rară a genei LRP5 au oasele foarte puternice, notează List Verse.

LRP5 este gena responsabilă pentru densitatea oaselor. Experţii ştiu că mutaţia genei poate provoca osteoporoză, însă poate avea şi un efect opus. În cadrul unei familii din Connecticut a fost descoperit că mutaţia genei LRP5  le-a oferit membrilor o densitate a oaselor incredibilă. După ce le-au fost cercetate pelvisul, craniul şi coloana vertebrală, experţii au concluzionat că familia are cele mai rezistente oase de pe Pământ. 

9. Super viteza

Sursa: Wikipedia

Toţi oamenii au abilitatea de a alerga, însă unii sunt mult mai buni la acest sport în mod natural. Experţii au descoperit că o mică mutaţie a genei ACTN3 ar putea ajuta la producerea unei substanţe speciale. Proteina alfa-actinin-3 este responsabilă pentru controlarea fibrelor musculare care permit oamenilor să alerge. Creşterea cantităţii de substanţă provoacă un flux puternic de creştere al puterii musculare. 

8. Imun la otravă

Sursa: Flickr

Când vine vorba de otravă, corpul uman este extrem de fragil, o singură picătură de cianură sau ricin l-ar putea distruge. 

În ciuda expunerii la un nivel de 80 de ori mai puternic de arsenic decât cel admis, în satele din San Antonio de los Cobres, Argentina, încă mai trăiesc oameni. Totul este posibil datorită unei gene mutante care a fost transformată în timp cu ajutorul selcţiei naturale. Gena denumită AS53MT permite corpului să proceseze arsenicul fără ca acesta să se depună la niveluri alarmante. Experţii au estimat că aproximativ 6.000 de persoane deţin în prezent gena. 

7. Fără odihnă

Sursa: Public Domain Pictures

Genele implicate în procesul de odihnă sunt nenumărate şi extrem de complexe. Însă una dintre ele, DEC2, este responsabilă pentru reglarea cantităţii de somn de care o persoană are nevoie pentru a funcţiona. Pentru majoritatea oamenilor sunt necesare cel puţin opt ore de odihnă pe noapte, dar 5% din populaţie deţin o versiune mutantă a genei. Testele realizate asupra unei mame şi a unei fiice care deţin gena au dezvăluit că cele două au abilitatea de a dormi doar 4 sau 6 ore pe noapte. Oamenii care nu deţin gena ar resimţi efectele adverse la câteva zile, dar cei care au mutaţia nu au nicio problemă. 

6. Rezistenţă la electricitate

Sursa: captură/ Youtube

Electricitatea este una dintre cele mai periculoase lucruri din lume. Oamenii nu conştientizează, în general, pericolul la care se expun doarece, în zilele noastre, electricitatea este un lucru comun. Însă sârbul Slavisa Pajkic este imun la electricitate. 

Corpul uman normal este acoperit de milioane de glande sudoripare care intensifică şocurile electrice, însă Pajkic nu are glande sudoripare sau salivare din cauza unei condiţii genetice. Ceea ce înseamnă că electricitatea nu poate penetra în corpul său. 

5. Petrecăreţul

Sursa: Wikimedia

Viaţa oamenilor faimoşi şi bogaţi este dificilă, corpul lor fiind afectat continuu de stres, consumul de alcool şi droguri. Însă unii oameni sunt rezistenţi la aceşti factori degradanţi. Unul dintre ei fiind Ozzy Osbourne, al cărui cod genetic a fost analizat de către cercetători.  Ei au descoperit că mutaţia genei ADH4 îi oferă artistului posibilitatea de eliminare a alcoolului din corp. 

4. Mâncătorul de metal

Sursa: captură/Youtube

Michel Lotito şi-a petrecut întreaga viaţă devorând televizoare, cărucioare de cumpărături, paturi şi chiar un întreg avion. Pe oamenii normali, înghiţirea sticlei şi a bucăţilor de metal i-ar ucide, dar Lotito a supravieţuit acestui stil de viaţă de zeci de ani. 

Lotito s-a născut cu o anomalie a sistemului digestiv astfel membrana care îi înconjoară stomacul şi intestinele este extrem de groasă. 

3. Super flexibilitate

Sursa: Flickr

Persoanele care se nasc cu sindromul Marfan au tendoanele şi ligamentele precum elasticul. Mutaţia genei responsabilă pentru producerea proteinei fibrilin-1 provoacă producerea unor ţesuturi de legătură care oferă corpului o flexibilitate ieşită din comun. 

2. Super putere

Sursa: Pixabay

Pentru oamenii născuţi cu o mutaţie a genei care produce proteina mioastatin obţinerea unui abdomen lucrat fără prea mult efort nu este o problemă. Miostatina opreşte dezvoltarea muşchilor atunci când este nevoie, dar genele alterate produc creşterea musculară de două ori mai mult decât în mod normal. 

1. Imunitatea la durere

Sursa: 123rf

Gena SCN11A determină cantitatea de sodiu din celulele corpului. Celulele nervoase utilizează sodiul pentru a decide dacă semnalele durerii sunt trasmise către creier. În cazul genelor mutante din cauza nivelului de sodiu scăzut, nervii nu mai pot trasmite semnale către creier. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase