Home » Știință » Reuşită medicală de excepţie: un bărbat paralizat îşi mişcă o mână cu puterea minţii

Reuşită medicală de excepţie: un bărbat paralizat îşi mişcă o mână cu puterea minţii

Publicat: 02.04.2017
Un american paralizat de la umeri în jos îşi poate folosi mâna dreaptă, datorită unui nou tip de neuroproteză. E vorba de o tehnologie considerată de oamenii de ştiinţă o “premieră” medicală.
Bărbatul în vârstă de 56 de ani a suferit un accident grav de bicicletă în urmă cu aproape un deceniu. De atunci, Bill Kochevar nu a mai putut să-şi mişte decât capul, informează Rfi
 
Acum, însă, bărbatul a reuşit să-şi ducă singur o cană cu apă la gură şi să bea printr-un pai, graţie unei proteze revoluţionare, ce a fost realizată în Cleveland, Statele Unite.
 
E vorba de un dispozitiv compus din fire, electrozi şi software, ce reconectează creierul la muşchii braţului paralizat.
 
“Am reuşit să folosim semnalele electrice care reprezintă gândurile sale, pentru a-l ajuta să-şi mişte mâna. Pentru prima dată, am implantat electrozi care înregistrează activitatea creierului şi un sistem de stimulare electrică”, a explicat coautorul cercetării, Bolu Ajiboye, de la Case Western Reserve University.
 
Pacientul are implantate în creier două sisteme de electrozi ce înregistrează semnalele de la creier şi le transmite unui computer. Ele sunt interpretate şi direcţionate apoi către cei 36 de electrozi implantaţi în braţ şi antebraţ. Acest lucru i-a permis bărbatului să bea cafea şi să mănânce piure de cartofi, în timpul testelor efectuate în laborator.
 
“Mi se pare destul de tare ! Sunt primul om din lume care face asta. Această tehnologie mă ajută să pot face anumite lucruri. Cineva trebuie să se ocupe de partea de cercetare. Dacă nimeni n-o face, lucrurile nu se pot îndrepta. Acum putem spune lumii că e posibil să reconectezi creierul la muşchii braţului, pentru a-l face să se mişte din nou”, spune pacientul.
 
Cercetătorii speră ca tehnica lor să fie îmbunătăţită, pentru ca într-o bună zi, persoanele afectate de paralizie să poată îndeplini în mod independent diverse sarcini.
 
Pentru asta însă, sistemul necesită îmbunătăţiri printre care se numără trecerea la tehnologia wireless şi creşterea longevităţii şi a eficacităţii implanturilor din creier.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase